INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

szlovákia

v4

orosz

pánszlávizmus

Szlovákia a leginkább oroszpárti V4-es ország

Szlovákia a leginkább oroszpárti V4-es ország

Az Európai Unió Külügyek Tanácsának nemrég publikált felmérése szerint van így; kiderült, hogy északi szomszédaink egy esetleges amerikai-orosz konfliktus esetén inkább az utóbbiak mellé állnának, és az unió által Moszkva ellen bevezetett szankciókat is túl keménynek tartják.

A felmérés tizennégy országban vizsgálta a lakosság külpolitikai nézeteit. Az eredményből egyebek mellett kiderül, hogy a szlovák lakosság 48 százaléka bízik az Európai Unió erejében, a megkérdezettek csupán 3 százaléka válaszolta, hogy jobban bízik az Egyesült Államok erejében, mint az Európai Unióéban. A kutatás rámutatott, hogy a megkérdezettek 40 százaléka egyikben sem bízik.

A közvéleménykutatás egyik kérdése az volt, melyik nagyhatalom mellé állna egy esetleges amerikai-orosz konfliktus esetén.

A megszólítottak kétharmada erre azt válaszolta, hogy ilyen esetben semlegesnek kellene maradnia Szlovákiának, 20 százalék viszont az oroszokat támogatná, szemben azzal a 6 százalékkal, amely az USA-nak szorítana.

Magyarországon erre a kérdésre arányaiban véve ellentétes eredmény született: a magyarok 71 százaléka szavazott a semlegességre, 13 százalék az amerikaiak pártját fogja, és 6 százalék állna az oroszok mellé.

A felmérés eredménye nem meglepő, miután a korábbi, hasonló témában végzett kutatások is azt igazolják, hogy a visegrádi tömörülés országai közül Szlovákia a leginkább oroszbarát, legyen szó bármilyen jellegű kérdésről. Ennek oka az lehet, hogy

a szlovákok táplálják leginkább a pánszláv érzést, jobban, mint a lengyelek vagy a csehek.

A Moszkva ellen bevezetett szankciók esetében is megengedőbbek lennének a szlovákok visegrádi társaiknál. A lakosság több mint egynegyede, 28 százaléka szerint túl szigorú az EU Oroszországgal szemben. Százból 19-en viszont túl gyengének találják a büntetéseket. Leginkább a lengyelek elégedetlenek, a megkérdezettek több mint fele úgy véli, hogy a szankciók nem eléggé kemények Oroszországgal szemben.

Ugyanezt megkérdezték a szlovák kormánypártok szavazóitól is. Az eredmény pedig azt tükrözi, hogy a legerősebb kormánypárt, a Smer szimpatizánsainak csupán 6 százaléka gondolja, hogy az Oroszországgal szembeni szigorítások nem eléggé kemények, 39 százalék pedig úgy véli, hogy túlságosan is azok.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Szlovákia húz leginkább az oroszok felé a V4-ek közül
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018