INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

boris johnson

egyesült királyság

brexit

tárgyalás

Brexit: vissza az időben, három évet

Brexit: vissza az időben, három évet

Infostart / MTI

Az Európai Unió szerint a Boris Johnson vezette konzervatív brit kormány "első számú forgatókönyve", hogy megállapodás nélkül szűnik meg az Egyesült Királyság EU-tagsága - jelentették kedden egybehangzóan brit lapok uniós forrásokra hivatkozva.

Reagálásában a brit kormány visszautasította az állításokat, melyek szerint nem akar tárgyalni az EU-val, és arra törekszik, hogy az egyeztetések kudarcba fulladjanak, elérve így a megállapodás nélküli brexitet.

A The Guardian című baloldali és a The Daily Telegraph című konzervatív lap egy magas rangú európai uniós diplomatára hivatkozva azt írta, az európai uniós brexittárgyalók arról tájékoztatták az uniós diplomatákat, hogy

jelenleg nincs alapja a "tartalmas tárgyalásoknak", és az egyeztetések visszajutottak a három évvel ezelőtti állapotukba.

A BBC brit közszolgálati média brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy a tisztségviselők vasárnap olyan egyeztetést követően tájékoztatták a diplomatákat, amelyen az EU-tárgyalók, Stephen Barclay brit brexitminiszter és David Frost, a brit kormányfő európai ügyekkel foglalkozó képviselője vett részt.

"Egyértelmű volt, hogy a briteknek nincs más céljuk. Nem akarnak tárgyalni, ahhoz szükség lenne tervre" - idézték a diplomatát.

Frost megismételte Boris Johnson álláspontját az ír-északír tartalékmegoldás elvetéséről, valamint aggodalmainak adott hangot a brit tagság megszűnésének anyagi vonatkozásaival és az Európai Bíróság szerepéről szóló javaslatokkal kapcsolatban is.

A miniszterelnöki hivatal továbbra is tárgyalni akar

A július 24. óta hivatalban lévő új brit kormányfő, Boris Johnson hivatalának egyik szóvivője kedden kijelentette: az Európai Uniónak változtatnia kell hozzáállásán. "A miniszterelnök találkozni akar az EU vezetőivel, és új megállapodást szorgalmaz, amely nem tartalmazza az antidemokratikus tartalékmegoldást" - fűzte hozzá, arra utalva, hogy az előző brit kormányfő, Theresa May által tavaly novemberben elért megállapodásból - amelyet a brit parlament alsóháza háromszor is elutasított - törölni kell az ír-északír határ fizikai ellenőrzésének elkerülését lehetővé tévő tartalékmegoldást (backstop). Ez ugyanis a mostani brit kormány álláspontja szerint veszélyezteti az Egyesült Királyság szuverenitását, mert bizonytalan időre vámunióba kényszerítené az országot az EU-val, és így részben továbbra is vonatkoznának rá a közösség szabályai.

  • A miniszterelnöki hivatal hangsúlyozta, hogy a "legnagyobb energiával és a barátság szellemiségében" akarnak tárgyalni, és remélik, hogy az Európai Unió hajlandó lesz változtatni a kilépési megállapodáson.
  • Az EU azonban többször is nyomatékosította, hogy nincs mód a megállapodás újratárgyalására, és nem hajlandó törölni az ír-északír tartalékmegoldásról szóló záradékot.

A brit európai uniós tagság október 31-én szűnik meg, Boris Johnson brit miniszterelnök sokat hangoztatott álláspontja szerint akkor is, ha nem jön létre megállapodás a felek között.

A további tárgyalások lehetőségéről szólva szakértők nem zárták ki, hogy az augusztus végi franciaországi G7 csúcstalálkozón "jön el az igazság pillanata", azt követően ugyanis már elkerülhetetlennek tűnik a megállapodás nélküli brexit.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018