INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

szlovákia

író

kilépés

Többen is elhagyták a Szlovákiai Magyar Írók Társaságát

Többen is elhagyták a Szlovákiai Magyar Írók Társaságát

Ezidáig tíz alkotó jelezte kilépési szándékát a Szlovákiai Magyar Írók Társaságából. A távozók azt nehezményezik, hogy a SZMÍT elnöke túl sok befolyást enged a magyar kormánynak, ami miatt irányítottá válhat a szlovákiai magyar irodalmi közeg.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága az utóbbi időben olyan irányba fordult, amelyet nem tudunk és nem akarunk követni – így szól a rövid indoklás azok részéről, akik Hodossy Gyula elnök több közelmúltbeli lépésével sem értenek egyet. Korábban amiatt bírálták a társaság elnökét, mert szándéknyilatkozatot írt alá a Petőfi Irodalmi Múzeummal, amelynek igazgatója, Demeter Szilárd, szerintük nyíltan támogatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját. Szót emeltek az ellen is, hogy Hodossy elvállalta a magyar kormány által finanszírozott Előretolt Helyőrség szlovákiai változatának főszerkesztői posztját.

A tiltakozók szerint a magyar kormány az elképzeléseinek megfelelő irodalomra fordít támogatást a hozzá közelálló személyeken keresztül, azokat pedig, akik nem értenek egyet a magyar kormányzat elképzeléseivel, mellékvágányra állítják. Ugyancsak kifogásolják Hodossy kijelentését, amelyet az idei Gombaszögi Nyári Tábor egyik panelbeszélgetésén mondott: „Uralkodik egy kánon, amelyik megpróbálja lehetetlenné tenni mások publikálását, elhitetni, hogy csak az a jó, amit ők írnak” – fogalmazott a SZMÍT elnöke.

Mizser Attila szlovákiai magyar író, költő, az Irodalmi Szemle főszerkesztője a kilépők egyike. „Bennem már régóta érlelődött a kilépés gondolata. Főleg a szakmai szempontokat figyelembe véve döntöttem így. Aggasztónak éreztem időnként azt a kommunikációt, amely a tagság felé megnyilvánul. Itt persze nem megkerülhető az elnök úr szerepe sem, akár a véleménynyilvánításai lépései, hogy nem választ szét szerepköröket, és elég sok minden együtt így lassan hozta ezt a szituációt. Azt hiszem, hogy az utolsó csepp a gombaszögi beszélgetés volt, és az, ahogy az elnök úr nyilatkozott a tagságról” – mondta Mizser.

Hodossy Gyula szerint alaptalan a távozó írók azon félelme, hogy a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitika ideológiai befolyást gyakorolhatna a szlovákiai magyar irodalomra. A SZMÍT elnöke közölte, hogy jelenleg nyári szabadságát tölti, és ezidáig semmilyen hivatalos információt nem kapott arról, hogy a szóban forgó alkotók kilépnének az intézményből, ezért bővebben nem kívánta kommentálni az eseményeket.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018