eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Többen is elhagyták a Szlovákiai Magyar Írók Társaságát

Ezidáig tíz alkotó jelezte kilépési szándékát a Szlovákiai Magyar Írók Társaságából. A távozók azt nehezményezik, hogy a SZMÍT elnöke túl sok befolyást enged a magyar kormánynak, ami miatt irányítottá válhat a szlovákiai magyar irodalmi közeg.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága az utóbbi időben olyan irányba fordult, amelyet nem tudunk és nem akarunk követni – így szól a rövid indoklás azok részéről, akik Hodossy Gyula elnök több közelmúltbeli lépésével sem értenek egyet. Korábban amiatt bírálták a társaság elnökét, mert szándéknyilatkozatot írt alá a Petőfi Irodalmi Múzeummal, amelynek igazgatója, Demeter Szilárd, szerintük nyíltan támogatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját. Szót emeltek az ellen is, hogy Hodossy elvállalta a magyar kormány által finanszírozott Előretolt Helyőrség szlovákiai változatának főszerkesztői posztját.

A tiltakozók szerint a magyar kormány az elképzeléseinek megfelelő irodalomra fordít támogatást a hozzá közelálló személyeken keresztül, azokat pedig, akik nem értenek egyet a magyar kormányzat elképzeléseivel, mellékvágányra állítják. Ugyancsak kifogásolják Hodossy kijelentését, amelyet az idei Gombaszögi Nyári Tábor egyik panelbeszélgetésén mondott: „Uralkodik egy kánon, amelyik megpróbálja lehetetlenné tenni mások publikálását, elhitetni, hogy csak az a jó, amit ők írnak” – fogalmazott a SZMÍT elnöke.

Mizser Attila szlovákiai magyar író, költő, az Irodalmi Szemle főszerkesztője a kilépők egyike. „Bennem már régóta érlelődött a kilépés gondolata. Főleg a szakmai szempontokat figyelembe véve döntöttem így. Aggasztónak éreztem időnként azt a kommunikációt, amely a tagság felé megnyilvánul. Itt persze nem megkerülhető az elnök úr szerepe sem, akár a véleménynyilvánításai lépései, hogy nem választ szét szerepköröket, és elég sok minden együtt így lassan hozta ezt a szituációt. Azt hiszem, hogy az utolsó csepp a gombaszögi beszélgetés volt, és az, ahogy az elnök úr nyilatkozott a tagságról” – mondta Mizser.

Hodossy Gyula szerint alaptalan a távozó írók azon félelme, hogy a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitika ideológiai befolyást gyakorolhatna a szlovákiai magyar irodalomra. A SZMÍT elnöke közölte, hogy jelenleg nyári szabadságát tölti, és ezidáig semmilyen hivatalos információt nem kapott arról, hogy a szóban forgó alkotók kilépnének az intézményből, ezért bővebben nem kívánta kommentálni az eseményeket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×