eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke (b) és Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke sajtótájékoztatót tart az őszi megyei választásokon való együttműködés lehetőségeiről tartott megbeszélés után az MKP pozsonyi székházában 2017. április 26-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

A Híddal való együttműködésre is kész az MKP

Választási párt létrehozását, esetleg a választási koalíció kötését tartja elfogadható együttműködési formának a jövő évi parlamenti választások előtt a Magyar Közösség Pártja, amelynek vezetői az Országos Tanácson kijelentették, tárgyalni fognak azokkal a pártokkal, melyek képesek képviselni a szlovákiai magyar közösséget.

A kormánypárti Híd után a Magyar Közösség Pártja is országos tanácsülést tartott, melyen az európai parlamenti választásokon való szereplés kielemzése mellett a jövő évi parlamenti választásokra való felkészülés volt a fő téma. A múlt héten közzétett legfrissebb közvéleménykutatás eredménye szerint sem a Híd, sem az MKP nem érné el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ezért nem véletlen, hogy mindkettejük számára égető téma a lehetséges együttműködés.

A Híd lehetőséget nyújtana más pártok képviselőjelöltjeinek, hogy induljanak az ő listájukon - az MKP viszont ezt elutasítja.

A párt Országos Tanácsán elhangzott, mindenekelőtt egy választási párt létrehozását, esetleg választási koalíció megalakítását tartják elfogadható együttműködési formának

„Két út áll az MKP előtt: az egyik út egy koalíció lehetősége más politikai szubjektumokkal, amely biztosítani tudja a magyar képviseletet, a másik, egy kicsit szélesebb, viszont a közösség számára talán elfogadhatóbb és jobb irány lehet: egy olyan választási mozgalomnak az elindítása, amely gyűjtőmozgalomként be tud fogadni másokat is” – fejtette ki Őry Péter, az MKP országos tanácsának elnöke.

A Magyar Közösség Pártja minden magyar politikai formációval, mozgalommal, civil szervezettel, más intézményekkel és magánszemélyekkel is egyeztetni fog.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett a történelmi egyházak képviselőit is megszólítják majd.

Menyhárt József, az MKP elnöke közölte,

a Híd meghívóját is megkapták, és tárgyalni fognak velük, de a nemrégiben alakult Magyar Fórumtól is kaptak már meghívót, velük is egyeztetni fognak.

Arra a kérdésre, hogy Bugár Bélának, a Híd elnökének személye elfogadható-e számukra, az MKP elnöke elmondta, nem támasztanak feltételeket arra vonatkozóan, hogy a velük együttműködni akaró pártoknak ki a vezetője. „Ahol főzés van, ott edénycsörgés is van. Bizonyos, hogy lesznek majd olyanok, akik azért fordulnak el tőlünk, mert esetlegesen olyanokkal ülünk egy asztalhoz, akiket ők szeretnének káderezni vagy címkézni. A közösségi érdeket kell nézni, ami pedig azt diktálja, hogy a széthúzás 2020-ra elveheti tőlünk azt a lehetőséget, hogy magyar ember szóljon a szlovák parlamentben a felvidéki magyar közösségért“ – fogalmazott Menyhárt.

Az MKP elnöke hozzátette, nem állnak szóba szélsőséges pártokkal, és nem várnak meghívót tárgyalásra a Smertől és a Szlovák Nemzeti Párttól sem. Csakis demokratikus pártokkal, ellenzéki pártokkal és olyan politikai szubjektumokkal ülnek tárgyalóasztalhoz, akik képesek képviselni a magyar közösséget.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×