INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

andrej kiska

szlovák

ebesz

biztonság

Pozsony, 2018. március 4.Andrej Kiska szlovák államfő sajtótájékoztatót tart Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró meggyilkolásával kapcsolatban Pozsonyban 2018. március 4-én. A kormány mélyreható átalakítását vagy előrehozott választás kiírását javasolta Kiska, mondván, hogy ez megoldás a Kuciak meggyilkolása miatt kialakult súlyos politikai válságra. A 27 éves Kuciak és élettársa holttestét február 25-én találták meg a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) falubeli otthonukban. A párt agyonlőtték, a bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Szlovák államfő: ezt az embereknek meg kell magyarázni

A modern védelemről és elrettentésről, a határok biztonságáról, az ukrajnai helyzetről és a NATO Szlovákiában betöltött szerepéről tárgyalt a katonai szövetség parlamenti közgyűlése a hétvégén Pozsonyban. Andrej Kiska szlovák államfő felszólalásában kiemelte: az embereknek meg kell magyarázni, hogy a védelmi kiadásokra szükség van.

A tárgyalások fő témaköre Oroszország és a NATO-tagállamok viszonya, az ukrajnai helyzet, a hibrid háború, valamint a kiberbiztonság volt. Az ülés a polgári védelmi és politikai bizottság tanácskozásával kezdődött. František Ružička szlovák külügyminisztériumi államtitkár a NATO-jövőjéről tartott előadásában kiemelte Oroszország viszonyát Ukrajnával, azon belül pedig reményteljesnek nevezte Volodimír Zelenszkij új ukrán elnök első lépéseit, aki párbeszéd kialakítására törekszik az oroszokkal.

Marcel Peško, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Konfliktusmegelőző Központjának igazgatója szerint a megoldás egyik legfőbb akadálya, hogy Kijev és Moszkva között nincs felső szintű párbeszéd, akárcsak a nyugati fővárosok és Moszkva között sem. A pozsonyi összejövetelen felszólalók hangsúlyozták, hogy a NATO-nak is meg kell találnia a módját, hogy az EBESZ támogassa a konfliktusok megoldását. Kiemelték, hogy jó és természetes, hogy a NATO parlamenti közgyűlése foglalkozik ezzel a problémával, mert az ukrán konfliktus egész Európát érinti.

Egyetértettek abban, hogy a NATO-nak előrelépést kell tennie a modern technológia és a számítógépes fenyegetések digitalizálása terén. Ennek kapcsán kihangsúlyozták, hogy

a kibertámadások azért veszélyesek, mert olyan demokratikus folyamatokat is befolyásolhatnak, mint például a választások.

A közgyűlésen szintén felszólaló Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök a védelmi kiadások fontosságáról beszélt.

„Az embereknek meg kell magyarázni, hogy a védelmi kiadásokra szükség van”

– mondta az államfő, és hozzátette, hogy a NATO és az Európai Unió kölcsönös együttműködésére szintén szükség van. Mint mondta, a védelmi kiadások nem népszerűek, de kötelességünk megmagyarázni, hogy ha biztonságban akarunk élni, Európának teljesítenie kell a rá háruló feladatot. „Pénzt kell fordítanunk a fegyveres erőinkre” – szögezte le, azzal, hogy az erősebb Európához és az új veszélyekre való reagáláshoz még több anyagi forrás kell.

A NATO parlamenti közgyűlésének pozsonyi ülésén 650 küldött vett részt az Északatlanti Szövetség Szervezetének tagállamaiból, valamint a békepartnerséghez csatlakozott államokból, illetve Irakból és Afganisztánból is.

Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Kapcsolódó hang

Andrej Kiska: szükség van a védelmi kiadásokra
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018