eur:
393.58
usd:
368.74
bux:
65802.09
2024. április 23. kedd Béla
Pozsony, 2018. március 4.Andrej Kiska szlovák államfő sajtótájékoztatót tart Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró meggyilkolásával kapcsolatban Pozsonyban 2018. március 4-én. A kormány mélyreható átalakítását vagy előrehozott választás kiírását javasolta Kiska, mondván, hogy ez megoldás a Kuciak meggyilkolása miatt kialakult súlyos politikai válságra. A 27 éves Kuciak és élettársa holttestét február 25-én találták meg a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) falubeli otthonukban. A párt agyonlőtték, a bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Szlovák államfő: ezt az embereknek meg kell magyarázni

A modern védelemről és elrettentésről, a határok biztonságáról, az ukrajnai helyzetről és a NATO Szlovákiában betöltött szerepéről tárgyalt a katonai szövetség parlamenti közgyűlése a hétvégén Pozsonyban. Andrej Kiska szlovák államfő felszólalásában kiemelte: az embereknek meg kell magyarázni, hogy a védelmi kiadásokra szükség van.

A tárgyalások fő témaköre Oroszország és a NATO-tagállamok viszonya, az ukrajnai helyzet, a hibrid háború, valamint a kiberbiztonság volt. Az ülés a polgári védelmi és politikai bizottság tanácskozásával kezdődött. František Ružička szlovák külügyminisztériumi államtitkár a NATO-jövőjéről tartott előadásában kiemelte Oroszország viszonyát Ukrajnával, azon belül pedig reményteljesnek nevezte Volodimír Zelenszkij új ukrán elnök első lépéseit, aki párbeszéd kialakítására törekszik az oroszokkal.

Marcel Peško, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Konfliktusmegelőző Központjának igazgatója szerint a megoldás egyik legfőbb akadálya, hogy Kijev és Moszkva között nincs felső szintű párbeszéd, akárcsak a nyugati fővárosok és Moszkva között sem. A pozsonyi összejövetelen felszólalók hangsúlyozták, hogy a NATO-nak is meg kell találnia a módját, hogy az EBESZ támogassa a konfliktusok megoldását. Kiemelték, hogy jó és természetes, hogy a NATO parlamenti közgyűlése foglalkozik ezzel a problémával, mert az ukrán konfliktus egész Európát érinti.

Egyetértettek abban, hogy a NATO-nak előrelépést kell tennie a modern technológia és a számítógépes fenyegetések digitalizálása terén. Ennek kapcsán kihangsúlyozták, hogy

a kibertámadások azért veszélyesek, mert olyan demokratikus folyamatokat is befolyásolhatnak, mint például a választások.

A közgyűlésen szintén felszólaló Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök a védelmi kiadások fontosságáról beszélt.

„Az embereknek meg kell magyarázni, hogy a védelmi kiadásokra szükség van”

– mondta az államfő, és hozzátette, hogy a NATO és az Európai Unió kölcsönös együttműködésére szintén szükség van. Mint mondta, a védelmi kiadások nem népszerűek, de kötelességünk megmagyarázni, hogy ha biztonságban akarunk élni, Európának teljesítenie kell a rá háruló feladatot. „Pénzt kell fordítanunk a fegyveres erőinkre” – szögezte le, azzal, hogy az erősebb Európához és az új veszélyekre való reagáláshoz még több anyagi forrás kell.

A NATO parlamenti közgyűlésének pozsonyi ülésén 650 küldött vett részt az Északatlanti Szövetség Szervezetének tagállamaiból, valamint a békepartnerséghez csatlakozott államokból, illetve Irakból és Afganisztánból is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×