eur:
394.82
usd:
367.54
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Perth, 2014. szeptember 13.John McCutcheon, a skót királyi ezred volt katonája az igen szavazatok mellett kampányol a skóciai Perthben 2014. szeptember 13-án a szeptember 18-i népszavazásra, amelyet Skócia Nagy-Britanniától való elszakadásáról rendeznek. (MTI/EPA/Robert Perry)
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Törvényt adtak ki Skóciában az autonómiáról

A skóciai részleges autonómia kormánypártja szerdán publikálta a brit államból való kiszakadás módját leíró törvényt. Ugyan egy függetlenségi népszavazást csak a központi, londoni kormány írhat ki, a skót törvény szerint „a demokráciát övező botrány” lenne, ha megtagadnák a választási lehetőséget a skót néptől.

2016-ban Nagy-Britannia domináns angol többsége az Európai Unióból való kiválásra szavazott, de az egyik államalkotó nemzet, Skócia lakossága éppenséggel ez ellen voksolt. Ezeket az ellenérzéseket kihasználva akar a skót részleges autonómiát irányító Skót Nemzeti Párt újabb népszavazást tartani arról, hogy Skócia kiváljon-e az Unióból, azaz ország és Anglia 1707-ben létrejött szövetségéből, amely letette a brit állam alapjait.

A Nagy-Britannián belüli részleges skót önkormányzatot vezető

Skót Nemzeti Párt most kiadta azt a törvényt, amely leírja, hogyan rendezhetnek népszavazást Skócia függetlenségéről.

2014-ben már tartottak egy ilyen referendumot, de ott mérsékelt többséggel a brit államban való maradás hívei győztek. Később azonban jött a brexit és sok skót úgy érezte, elárulták őket azzal, hogy ki akarják vezetni hazájukat az EU-ból.

Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezére a mostani jogszabállyal egyszerre akarja mutatni türelmetlenebb párttársai felé, hogy nyomást gyakorol a függetlenség kérdésében és reméli, hogy a várható londoni elutasítás még több hívet toboroz elszakadási mozgalmához.

A brit kormány elvetette, hogy a jövőben megismételhetnék a skót függetlenségi népszavazást.

Sturgeon szerdán értésre adta: westminsteri jóváhagyás nélkül nem is rendezne voksot.

Elemzők szerint, mivel Skóciában nem áll határozott többség a függetlenségi elképzelés mögött, kevés az esély arra, hogy a 2021-es skóciai választások előtt népszavazást is rendezzenek. A szerdán kiadott szöveg ezért valójában csak egy keret, bármely témában tartott bármely referendumról, de felhasználható a függetlenségi elképzelések tesztelésére is.

Sturgeon már 2017-ben tárgyalni próbált a londoni kormánnyal egy újabb függetlenségi referendumról, de falakba ütközött. Most arra sincs utalás, hogy a brexitbe belebukott May miniszterelnök bármely utódja irányvonalat váltana Skócia kérdésében.

Sőt, Sajid Javid, a brit kormány belügyminisztere és a konzervatív kormánypárti vezetőválasztás egyik jelöltje azt mondta: a skótok 2014-ben már világos véleményt mondtak.

„Ha én leszek a pártvezér, nem engedek újabb skót népszavazást”

– írta a Twitteren.

A Skót Nemzeti Párt egyes vezető tagjai azt mondták, hazájuk esetleg londoni jóváhagyás nélkül tarthatna függetlenségi voksot. Az ilyen lépést azonban jogi csatározás kísérné és ezért Nicola Sturgeon továbbra is a brit kormánnyal egyetértve szeretne eljutni egy újabb skót népszavazásig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×