INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

szlovákia

híd-most

mkp

ep-választás 2019

csáky pál

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője beszédet mond a Magyarok Nagyasszonya szobor ünnepélyes átadásán a felvidéki Királyfiakarcsán (Kralovicove Kracany) 2017. augusztus 19-én. A szobor a Magyar Örökség-díjas Rieger Tibor szobrászművész alkotása.

A vereség közelebb hozhatja egymáshoz a szlovákiai magyar pártokat

Miután a hétvégi EP-választáson eldőlt, hogy a szlovákiai magyar pártok közül sem az MKP-nak, sem a Hídnak nem lesz képviselője Brüsszelben, felmerül a kérdés, meddig folytatódhat a két fél közti széthúzás. Az MKP hétfőn este kiadott sajtóközleménye szerint máris készek arra, hogy kezdeményezzék az egységes magyar politikai érdekképviselet megteremtését. A Híd részéről pedig Nagy József a párt eddigi európai parlamenti képviselője tett hasonló kijelentést.

A Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége értékelte az európai parlamenti választáson elért eredményeket. A párt sajtóközleménye szerint máris készek arra, hogy kezdeményezzék az egységes magyar politikai érdekképviselet megteremtését. „A felvidéki magyarság gyarapodása és erősödése érdekében az MKP elnöksége kezdeményezi az egységes magyar politikai érdekképviselet megteremtését az ezen célokkal egyetértő szervezetekkel. Közösségünk jövője érdekében elengedhetetlen, hogy az etnikai politizálásra hangsúlyt helyezve egységesítsük erőinket“ – áll a közleményben.

Menyhárt József pártelnök a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, egyelőre korai arról beszélni, hogy egyesüljenek vagy tárgyaljanak más pártokkal, akár a Híddal.

A két párt közti metszéspontok meghatározása nem lesz egyszerű feladat.

A Brüsszelből hazatérni kénytelen Csáky Pál szerint lehet tárgyalni a Híddal, de csakis Bugár Béla pártelnök nélkül.

„Ha egyszer valakik – Bugár Béla és társai – döntöttek egy út mellett, amely utat most már a szlovákok is erkölcstelennek és elvetendőnek tartanak, akkor mit mondunk mi a mi hűséges magyarjainknak, akik kiálltak mellettünk szombaton, hogy miért legitimizálunk egy olyan utat, amely a közösségünknek tíz éve csak problémákat okoz? Biztos lesznek ebből feszültségek az MKP-n belül. De hangsúlyozom, amit elmondtam, az Bugár Béla személyére vonatkozik, és nem a Hídra. Nem állítom, hogy a Híddal vagy más politikai szubjektumokkal ne lehetne tárgyalni” – fogalmazott Csáky.

Nagy József, a Híd volt európai parlamenti képviselője szerint is elképzelhető a Híd és az MKP közti közeledés, de ezt csak két feltétel teljesülése esetén tudja elképzelni:

  • ha a másik párt tiszteletben fogja tartani a Híd sajátosságait, és nem fog ragaszkodni az etnikai elven való politizáláshoz, illetve
  • ha elfogadják a jogállamiság demokratikus elvét.

„Az együttműködés lenne az az üzenet, ami a választóinkat és az otthonmaradottakat is meg tudná szólítani. Arra fogom buzdítani a pártkollégáimat, hogy próbáljuk meg keresni azokat a pontokat, melyekben együtt tudnánk működni, és ne azokat keressük és láttassuk, melyekben nem tudunk“ – mondta Nagy József. Hozzátette, a Híd soron következő elnökségi ülésén fel fogja vetni az együttműködés kérdését.

Nyitókép: MTI/Nyikos Péter

Kapcsolódó hang

190528 KUL1 1200 KissB - Quo vadis szlovákiai magyar pártok
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018