INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

szlovákia

egészségügy

nyugdíjas

Lassan nem lesz, aki gyógyítson Szlovákiában

Lassan nem lesz, aki gyógyítson Szlovákiában

A szlovákiai járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosoknak csaknem a fele 60 évnél idősebb - derült ki egy új felmérésből. Az Egészségpolitikai Intézet arra figyelmeztetett, hogy az idős orvosok várhatóan egy-két éven belül nyugdíjba vonulnak. Ha ez megtörténik, Szlovákiában akár 5500 orvos is hiányozhat.

A legfrissebb elemzések szerint Szlovákiában az orvosok csaknem fele már túllépte a 60. életévét, sőt, körülbelül 1500 orvos már 65 évnél is idősebb. Ha ez a generáció nyugdíjba vonul, gyakorlatilag alig lesz, ki gyógyítson. A helyzetet tovább rontja a fiatal szakemberek elvándorlása.

A frissen végzett medikusok 18 százaléka külföldön keres munkát.

Igaz, hogy az ország orvosi egyetemeire tavaly 185-el több diákot vettek fel, és fut a rezidens program is, de egyes vélemények szerint rendszerszintű változások - adminisztrációs enyhítés és finanszírozási reform - nélkül a helyzet nem fog megváltozni.

  • Az egészségügyi minisztérium állítja, tudatosítja az orvosok átlagkorának riasztó növekedését, ezért mindent megtesz, hogy fiatal orvosokat biztosítson a rendelőkbe és kórházakba.
  • A Magánorvosok Szövetsége szerint lesújtó a helyzet. Azt mondják, a tárca félvárról veszi a problémát, a betegellátás pedig közel van az összeomláshoz.

„A minisztériumnak 2-3 évre előre ki kellene dolgoznia a költségvetést, hogy az orvosok fel tudjanak készülni, és a tárgyalások gördülékenyebbek legyenek. Amíg azonban így működik a rendszer, addig nehéz lesz megakadályozni a fiatalok elvándorlását” – magyarázta Marián Šóth, a szövetség elnöke.

A tárca visszautasítja a magánorvosok vádjait, és azt mondja, keresi a lehetőségeket, amelyekkel maradásra bírhatja a medikusokat. Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője kiemelte a rezidensprogramot, melynek segítségével a tárca kifejezetten azokat a szakirányokat célozza meg, amelyekben sok a hiányzó orvos. "A 2014-ben indult általános orvosi rezidens programot már több mint 100 orvos elvégezte" – tájékoztatott a szóvivő.

Bármit is mutatnak a minisztériumi táblázatok, a gyakorlat egyelőre más képet fest.

Nem ritka, hogy a betegeknek 50 vagy akár 80 kilométert is meg kell tenniük, hogy megkapják a szakorvosi ellátást, a váróteremben pedig néha csak három-négy órás várakozás után kerülnek sorra.

Nem jobb a helyzet a nővérfronton sem. Az országban jelenleg több mint 15 ezer olyan nővér dolgozik, aki már elmúlt 50 éves, 4300-an pedig már a 60. életévükön is túl járnak. A szakminisztérium januárban 10 százalékkal megemelte a nővérek bérét, és bevezette a stabilizációs ösztöndíjat, amely évi 2 ezer eurós anyagi támogatást jelent. Az nővérhiány aggasztó problémáját ukrán és szerb nővérek alkalmazásával is igyekszik orvosolni.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Lassan nem lesz, aki gyógyítson Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018