eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Az elöregedő Finnország figyelmeztetés Európának

Demográfiai bombává változott Finnország, amelynek öregedő társadalma figyelmeztetéssel szolgál egész Európának – írja elemzésében a Financial Times című lap.

Finnország új módszerrel kísérletezik növekvő számú időskorú lakosa ellátására: olyan közösségeket hoznak létre, ahol csak nyugdíjaskorú emberek – egyedülállók és párok – élnek és megosztják egymással a feladatokat. Az egyik ilyen közösség a Helsinkitől északnyugatra fekvő Kotisatama, ahol 30-an laknak együtt és élvezhetik két szauna, egy tetőterasz és egy konditerem előnyeit – írja helyszíni riportjában a Financial Times.

Ami érdekes: bár mindenki 60 feletti, nincs ápolószemélyzet. A lakók egymást segítve maradnak aktívak. „Ez nem idősek otthona”

– jegyzi meg egy 72 éves lakó.

„A férjem halála után nem akartam a gyerekeim terhére lenni. Láttam, hogy a saját anyám milyen magányos volt. Azt is tudom, hogy az állam egyszer majd képtelen lesz azokat a szolgáltatásokat nyújtani, amire az időseknek szükségük van. Saját magunk akarunk dönteni az életünk kérdéseiben” – magyarázta Leena Vahtera, hogy miért választotta a hasonló korúak lakóközösségét.

Finnország a világ egyik leggyorsabban öregedő társadalma, Japán és Dél-Korea után. 2000-ben az összlakosság másfél százaléka volt 85 évnél idősebb, most már 2,7 százaléka. A prognózis szerint 2070-re az arány már 9 százalék lesz.

Minez komoly dilemma a közkiadásait menedzselni próbáló északi országnak – a hárompárti koalíció például márciusban összeomlott, mert nem sikerült átvinni a parlamenten a radikális egészségügyi és önkormányzati reformot. Emellett, két évtizede csúszik a nyugdíjreform is.

A finnek másoknál merészebben próbálnak egyensúlyt találni a hosszútávú gazdasági növekedés és a demográfiai mutatók nyomán nyomás alá került szociális kiadások között.

Szakértők szerint az öregedő társadalom az, amely igazán nyomasztó hír az európai országoknak. Finnország a kontinens legjobb példája erre, mert

a 65 év felettiek 2070-re már a lakosság harmadát teszik majd ki, miközben az aktív dolgozók a lakosság felét, a gyerekek pedig egytizedét adják majd.

A finnek elkezdtek számolgatni és arra jutottak, hogy az úgynevezett „fenntarthatósági ráta”, az öregedő társadalom miatt növekvő állami kiadások és bevételek hosszútávú különbsége, a GDP 4 százalékát teszi ki. Ezt az ollót egy sor lépéssel próbálták csökkenteni a kormányok, így az elmúlt 18 év során két nyugdíj-reformmal is. Az egészségügy és a szociális ellátás reformja azonban nehezebbnek tűnik – azért is, mert ezek az önkormányzatok feladatai.

Különösen nehéz dolga van a kisebb önkormányzatoknak – és a kérdésre fókuszáló reform végül a több irányból érkező támadások kereszttüzében elbukott, mert a választásokra készülő parlament kifutott az időből. Politológusok ugyanakkor megjegyezték: a koalíciós kormányzás megnehezítette a tervek megvalósítását – pedig Finnország és Európa előtt ott lebeg Japán példája: ha nem sikerül időben irányt váltani, akkor jön a lassuló gazdasági növekedés, a munkanélküliség megugrása és ezzel párhuzamosan a nagyobb szociális kiadások. A finnek megoldási javaslata az, hogy a lehető legtovább próbálják otthon tartani az idősebb korú embereket és egyben az idősebb párokat.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×