eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Washington, 2018. július 17.Donald Trump amerikai elnök megbeszélésen vesz részt törvényhozókkal a washingtoni Fehér Házban 2018. július 17-én, a Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott kétoldalú találkozójának másnapján. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Trumpon is nyomás van, hogy megállapodjon Kínával

Miközben egy kínai delegáció Washingtonban tárgyal az amerikai-kínai kereskedelmi háborúról, nyomás nehezedik Donald Trump elnökre is, hogy alkut kössön. A kínai ellenszankciók miatt ugyanis több olyan térség szenved el anyagi károkat, ahol a rá szavazó támogatói élnek.

Szerdától ismét tárgyalnak – magas szinten – egymással az amerikaiak és a kínaiak, hogy megoldást találjanak a világgazdaságra is kiható kereskedelmi vitájukra. A megbeszélések annyira fontosak, hogy a hét második felében Donald Trump amerikai elnök is megjelenik a tárgyalóasztalnál – úgy, hogy kínai kollégája nem lesz jelen.

A kínai küldöttséget He Liu miniszterelnök-helyettes vezeti, aki Robert Lightizer amerikai kereskedelmi főmegbízottal és Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel tárgyal.

Eddig jobbára azt említették a kommentátorok, hogy Peking számára fontos a megegyezés, mivel

gazdasága lassulása miatt az amerikaiak büntetővámjai különösen nagy kárt okoznak neki.

Nyomás nehezedik azonban Trumpra is, hiába érzi úgy, hogy ő van erőpozícióban: a kínai ellenvámok kivívták vezető amerikai üzleti csoportok ellenszenvét, és olyan régiókra mértek csapást, ahol hűséges Trump-szavazók élnek. Így a kínai ellenlépések rossz helyzetbe hozták a szójababtermelőket, a Közép-Nyugat autógyártóit, valamint a dakotai és texasi olajkitermelőket – írt a Wall Street Journal üzleti napilap.

Azt, hogy mennyire fontos Trump számára a kérdés jól jelzi, hogy 18 alkalommal említette Kínát az Amerikai Farm Hivatalok Szövetsége nevű szervezet két hete tartott konferenciáján. Az elnök itt megpróbálta megnyugtatni hallgatóságát, hogy meglesz az alku.

„Várják csak ki, mi történik majd Kínával... már beindították a rendeléseket, igaz?”

– fogalmazott.

Trump választási kampányígéretei között szerepelt, hogy újratárgyalja Amerika kereskedelmi megállapodásait, azért, hogy megvédje az amerikai munkahelyeket – ezzel a törekvéssel részben demokrata ellenfelei is egyetértettek.

Ha bebizonyítja, hogy megalapozott volt a bizakodása, akkor nagy győzelmet arathat és olyan érhet el, amit elődei nem. Ők csak bírálni tudták Kína kereskedelmi gyakorlatát, de nem tudták meghátrálásra kényszeríteni Pekinget – írta a Wall Street Journal.

A szerdától folyó kereskedelmi tárgyalások akár egy hónapig is eltarthatnak

– március 2. az a határidő, amikor egyezmény hiányában Washington újabb büntetővámokat vethet ki a kínai termékekre, 200 milliárd dollár értékben. Peking jelezte, hogy ez esetben hasonló módon reagál.

A tárgyalás előtt az amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy „jelentős előrelépés történt”, de hozzátette, hogy a felek „nagyon komplikált kérdéseken” dolgoznak. Árnyalja a képet az, hogy őt tartják az amerikai oldalon az engedékenyebb szereplőnek a keménykedő főtárgyalóval szemben. Mnuchin közölte: az alku feltétele, hogy biztosítsák az amerikai cégek intellektuális vagyonának védelmét, a kínaiak adják fel azt a feltételt, hogy a piacukra lépő amerikai cégeknek vegyesvállalatokat kell létrehozniuk és biztosítsák a majdani alku betartását.

Bár Trump politikai tőkéjét kikezdte az amerikai kormányzat 35 napos leállása, Washington a Kínában „nemzeti bajnok” cégnek tartott Huawei technológiai vállalat ellen indított jogi offenzívával is nyomást gyakorol – bár azt állítja, hogy ennek semmi köze a kereskedelmi tárgyalásokhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×