eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Szlovák iszlamista pere Prágában

A 25 esztendős, radikalizálódott férfi négy éve áttért a muzulmán hitre, felvette az Abdul Rahman nevet. Most terrorcselekmény előkészítésének vádjával áll bíróság elé.

Arról, hogy Dominik K. mikor és hol kezdett el radikalizálódni, a rendőrség nem tájékoztatott, ahogy az sem ismert, milyen terrorcselekmény előkészítésén dolgozott. Lenka Bradáčová cseh állami főügyész csupán azt erősítette meg, hogy valamit tervelt, hozzátéve, hogy a rendőrség már a legelején megakadályozta, hogy további lépéseket tegyen terve megvalósítása felé.

„Radikalizálódására a BIS, vagyis a cseh titkosszolgálat figyelt fel”

– tájékoztatott Bradáčová.

Ladislav Šticha, a BIS szóvivője elmondta, ezért jelentősebb figyelmet szenteltek a férfi tevékenységének, és fokozatosan feldolgozták és detektálták az egyes információkat.

Dominik K. szélsőséges magatartását közösségi profilján észlelték, ahol iszlám témakörben idézeteket és videókat, róla készült katonaruhás és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető jelzéseket tartalmazó fotókat tett közzé. Letartóztatásakor lakásán a rendőrség különféle vegyi anyagokat és pokolgép készítéséhez szükséges leírást talált. A férfi 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×