eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nyilatkozik az athéni kormányfői rezidencia, a Maximosz-villa előtt 2019. január 13-án, miután a macedón-görög névvitát lezáró megállapodás elleni tiltakozásul lemondott Panosz Kammenosz védelmi miniszter. A Független Görögök (ANEL) pártot vezető Kammenosz szervezetének hat miniszterét is visszahívta a koalíciós kormányból.
Nyitókép: MTI/AP/Jorgosz Karahalisz

Macedónia neve miatt bukhat a görög kormány

Kormányválság robbant ki Görögországban a szomszédos Macedónia névváltoztatása miatt. A fő kormánypárt egyik partnere megvonta a koalíciós támogatást, aminek nyomán Ciprasz miniszterelnök bizalmi szavazást rendelt el.

A Független Görögök nevű párt vezére, egyben a védelmi miniszter, Panosz Kammenosz lemondása nyomán megrendült a görög kormánykoalíció és kisebbségbe került a parlamentben a fő kormánypárt, a Sziriza.

Kammenosz Macedónia névváltoztatása, pontosabban amiatt távozott, hogy a szomszédos ország nevében megmarad az azonos nevű görög tartományra utaló név.

Ciprasz kormányfő pártja, 145 képviselőjével, kisebbségben maradt a 300 fős parlamentben.

A kormányfő ezek után bizalmi szavazást rendelt el, amelynek kapcsán volt minisztere felszólította pártját, hogy szavazzon a kormány ellen.

Ha a kormány elbukik a hirtelen jött bizalmi vokson, akkor előrehozhatják az őszre tervezett választásokat.

A kormány megalakulásakor sokakat meglepett, hogy a radikális balodali Sziriza koalícióra lépett a jobboldali populista Független Görögökkel – és a kényszerű házasság most felbomlott.

Kammenosz szerint a névvita nem ért annyit, hogy miniszter maradjon és pártja hat másik minisztere is azonnal kilépett a kormányból.

Athén, 2019. január 13.
2018. április 25-én Athénban készített kép Evángelosz Aposztolakisz tengernagyról, a görög hadsereg vezérkari főnökéről. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök 2019. január 13-án bejelentette, hogy Aposztolakiszt jelöli a macedón-görög névvitát lezáró megállapodás elleni tiltakozásul lemondó Panosz Kammenosz védelmi miniszter helyére.
MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Vlahosz
Evángelosz Aposztolakisz tengernagy, a görög hadsereg vezérkari főnöke – Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök január 13-án bejelentette, hogy Aposztolakiszt jelöli a macedón-görög névvitát lezáró megállapodás elleni tiltakozásul lemondó Panosz Kammenosz védelmi miniszter helyére. (MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Vlahosz)

A fő konzervatív ellenzéki párt, az Új Demokrácia szintén ellenzi Macedónia új nevét. Találgatások szerint azonban a Független Görögök néhány tagja és néhány független képviselő is a kormánnyal szavazhat – így Cipraszék talán túlélik a kedden induló vitát követő bizalmi szavazást – jegyezte meg a BBC.

A hitelprogram lezárása után ebbe bukhat bele?

Elemzők szerint a kormányfő közben kitart amellett, hogy a görög parlament fogadja el Macedónia új nevét.

Ciprasz számára keserűen ironikus lenne, ha eme kérdés miatt bukna el radikális baloldali kormánya, amely 3 éven át túlélve sikeresen lezárta az adósságválságban megrendült Görögország számára nyújtott és sokat támadott külföldi hitelezői programot. Ezek részeként Athén 62 millárd euró kedvezményes kölcsönt kapott, de arra kényszerítették, hogy súlyosan népszerűtlen költségvetési megszorításokat hajtson végre – jegyezte meg a BBC.

A kabinetből távozó Kammenosz védelmi miniszter ennek kapcsán azt mondta: a kormány elvégezte küldetését.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×