INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

szlovákia

generációváltás

simon zsolt

magyar fórum

Simon Zsolt, a Most-Híd szlovák-magyar párt alelnöke, a párt európai parlamenti listavezetője érkezik a szlovákiai Pádár (Padarovce) község kultúrházában kialakított szavazókörbe, hogy leadja szavazatát 2014. május 24-én. Szlovákiában ezen a napon tartják az európai parlamenti választásokat.

Generációváltást akar az újonnan alakuló szlovákiai magyar párt alapítója

A szükséges 10 ezernél többet, csaknem 11 ezer támogató aláírást gyűjtött Simon Zsolt független szlovákiai magyar parlamenti képviselő induló új pártja, a Magyar Fórum. Az MKP, majd a Híd egykori politikusa jelezte: generáció- és szemléletváltásra van szükség a szlovákiai magyar politikai életben.

Az egykor a szlovák földművelésügyi minisztériumot is irányító politikus új pártja majdnem készen áll a beiktatásra. A Magyar Fórum alapítója elmondta: az aláírások gyűjtése nem volt egyszerű, az emberek nem szívesen adták meg a személyigazolvány-számukat, inkább a személyi számukat és a születési dátumukat tüntették fel. Az aláírásgyűjtésben aktívan részt vállaló negyven ember fogja jóváhagyni az alapszabályt, amelyet az előkészítő bizottság január végéig benyújt a szlovák belügyminisztériumnak.

Simon Zsolt szerint a választók mára elfordultak mindkét szlovákiai magyar párttól: a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjától és a jelenleg kormányzó Hídtól is.

„Úgy gondoljuk, hogy itt az idő a generációváltásra. Az én feladatom, hogy átadjam mindazt a tapasztalatot, amit a politikában szereztem” – fogalmazott a pártalapító.

Az elemzők szerint a Magyar Fórum létrejötte tovább aprózhatja a már amúgy is megosztott szlovákiai magyarságot.

Simon Zsolt azonban másképp vélekedik. „Testvérharcot folytatnak ahelyett, hogy megpróbálnák megkeresni a megoldást. Azért, mert túl régóta vannak a politikában, vannak fiatalok, akik ezt másképp szeretnék csinálni. Ennek van értelme“ – vallja a Híd egykori minisztere.

Az induló párt elsődleges célja, hogy 2020-ban megugorja a bejutáshoz szükséges öt százalékos parlamenti küszöböt. A májusi európai parlamenti választáson még nem indulnak. A párt február végén jelenti be, hogy melyik államfőjelöltet támogatja. Most még korainak tartják, hogy nyilatkozzanak róla, mert még nem ismert az összes jelölt.

A Magyar Fórum elutasítja az együttműködést a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal valamint a Mi Szlovákiánk Néppárttal.

„Az én véleményem az, hogy magyar szavazattal szlovák szekeret nem tolunk“ – jelentette ki Simon Zsolt. A költségek finanszírozását saját forrásból tervezik megoldani. Simon Zsolt elmondta, amint az alapszabály előkészítő bizottság bejegyeztette a pártot a belügyminisztériumban, elkezdik a politikai munkát.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018