eur:
393.09
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Donald Trump amerikai elnök telekonferencián keresztül intéz hálaadás napi üzenetet az amerikai fegyveres erőkhöz az elnök Palm Beachben lévő Mar-a-Lago villájából 2018. november 22-én. Trump a hívás keretén belül kijelentette, hogy engedélyt ad a déli határra vezényelt amerikai katonáknak az erő alkalmazására.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Donald Trump: "Nem a megfelelő emberrel szórakoznak"

Elveszítik az állami támogatást – ezzel fenyegette meg Trump amerikai elnök a masszív elbocsátásokra készülő General Motors autógyárat. Egyelőre azonban nem világos, hogy mekkora szövetségi dotációt tud megvonni Trump, aki korábban közölte: nem nézi jó szemmel, ha amerikai cégek külföldre viszik gyártókapacitásaikat.

Két elnöki Twitter-üzenet után kedden három százalékkal értek kevesebbet a General Motors részvényei. Donald Trump dühét az váltotta ki, hogy az ikonikus amerikai autógyártó több mint 14 ezer amerikai dolgozója elbocsátására és gyárak bezárására készül.

Trump azt írta, hogy elkedvetleníti a General Motors és Mary Barra vezérigazgató döntése egyes amerikai üzemek bezárásáról, úgy, hogy közben Mexikóban és Kínában nem zárnak be gyárakat.

"Az Egyesült Államok megmentette a GM-et, és ez a köszönet érte!"

– írta. Most az összes kedvezmény megvonását tervezzük, köztük az elektromos autókra vonatkozó kedvezményeket – üzente a Twitteren.

Az elnöknek a tőzsdei árfolyamot befolyásoló közbelépése után a General Motors gyorsan kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint elkötelezte magát amellett, hogy erős gyártókapacitást tartson fent az Egyesült Államokban.

"Értékeljük a kormányzat lépéseit az amerikai ipar versenyképességének növelésére” – írta a cég.

Trump a Twitteren a GM 2009-es csődeljárására utalt, amikor az amerikai és a kanadai kormány masszív pénzekkel tartotta a víz felett a céget. Csak az amerikai kormányzat 39 milliárd dollárt pumpált a vállalatba azzal, hogy részesedést szerzett benne. Komoly volt a veszély, hogy a cég összeomlása esetén a hozzá kapcsolódó 130 ezer ember veszíti el a munkáját. Ez volt a pénzügyi válság éveinek egyik legnagyobb amerikai csődeljárása, melynek során a vállalat megtartotta legértékesebb eszközeit, de el kellett adnia tulajdona egy részét. A későbbi években az amerikai kormányzat eladta GM-részvényeit, de több mint 10 milliárd dollárt veszített rajtuk.

A cég 2015-ben ismét bíróságra ment azt kérve: ne lehessen beperelni olyan visszahívott autók ügyében, amelyeket még a csődeljárás és a mentőcsomag megkapása előtt gyártott.

Trump most azért fenyegetőzik, hogy megakadályozza a korábban az Opelt is birtokló, majd azt eladó GM ohiói, michigani és marylandi gyárainak bezárását.

„Jobb lenne, ha fenemód gyorsan nyitnának egy üzemet Ohióban” – mondta az elnök a The Wall Street Journal üzleti lapnak hétfőn. Hozzátette:

„nem a megfelelő emberrel szórakoznak”.

Ez az állam egyébként azért fontos Trumpnak, mert ingadozó szavazói bázissal rendelkezik, és azt ígérte a lakosoknak, hogy lökést ad az ottani gazdaságnak.

Trump keménykedése ellenére nem volt azonnal világos, hogyan tud a szövetségi kormány ártani a GM-nek, és mennyi adókedvezményt tud megvonni. Jelenleg az elektromos autók vásárlói kapnak 7500 dollár hozzájárulást. Ezt a támogatást akkor kezdik majd fokozatosan felszámolni, amikor az adott gyártó már 200 ezer elektromos kocsit adott el az Egyesült Államokban. A General Motors várhatóan az év végére éri el ezt mérföldkövet, azaz jövő év végére már amúgy sem járna neki a kedvezmény. A helyzetet komplikálja, hogy a GM azt is bejelentette, hogy fokozatosan leállítja az egyik elektromos modell, a Chevrolet Volt gyártását.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×