eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

600 millió dollárt követel a Goldman Sachstól Malajzia

Több mint 600 millió dollár kártérítést követel a világ egyik legnagyobb befektetési bankjától a maláj miniszterelnöki poszt várományosa. Anwar Ibrahim szerint "gusztustalan", ahogy a Goldman Sachs profitált az állami befektetési alap körüli botrányból.

Anwar Ibrahim, aki várhatóan Malajzia következő miniszterelnöke lesz, keményen nekiment az állami kötvényeladásokban szerepet vállaló Goldman Sachs banknak.

Arról beszélt, hogy jóval több mint 600 millió dollár kártérítést akar, mert "az ország hatalmas árat fizetett az imázs, a befektetéseket sújtó hátrányok és most már a kormányra nehezedő anyagi terhek miatt is, az úgynevezett jó hírű pénzügyi intézetek ténykedése nyomán".

"Gusztustalan számomra, ahogy felhasználtak egy olyan országot, mint Malajzia, amely azért küzd, hogy megreformálja gazdaságát és feljebb lépjen a létrán"

- mondta.

A politikus a Financial Times című üzleti lapnak nyilatkozott, közben a Goldman nem volt hajlandó kommentálni a megjegyzéseit.

A bank viszont azt állította: nem tudott arról a vesztegetési és sikkasztási botrányról, amelyben 2,7 milliárd dollárt loptak el az 1MDB alapból, miután a bank 2012-ben és 2013-ban hat és félmilliárd dollárhoz juttatta az állami intézményt. A Goldman azt is közölte: együttműködik a vizsgálatban.

A maláj kormány közben az elveszett pénz után futva fokozta a bankra nehezezedő nyomást.

Ezzel párhuzamosan az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt a Goldman két bankára ellen, míg egy Abu Dzabi székhelyű alap beperelte, mert szerinte megpróbálta megvesztegetni illetékeseit az 1MDB-botrány idején.

Kiderült, hogy az ügyleteket több mint 30 Goldman illetékes nézte át, így nehéz lesz a banknak úgy beállítania, hogy kizárólag két, törvénysértő módon eljáró munkatársa a felelős. Egyikük, Tim Leissner már bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államokban pénzmosás és vesztegetés vádjában. A másik dolgozót Malajziában tartóztatták le - hasonló vádak miatt.

Az ügyben az amerikai Igazságügy-minisztérium folytat nyomozást, de Anwar szerint ettől még Malajziának is joga van eljárást indítania. Érdekes módon azonban a leendő kormányfő azt mondja: nem akarják büntetésekkel korlátozni a bank tevékenységét.

Az ázsiai ország most próbálja egyensúlyba hozni költségvetését. A botrányban elveszett 4,5 milliárd dollár miatt több nagy infrastrukturális projektet is jegeltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×