eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt a kampánycsapata körében egy New York-i szállodában tartott rendezvényen 2016. november 9-én, az elnökválasztás másnapján. A választást Clinton riválisa, Donald Trump republikánus párti jelölt nyerte. Clinton nyilvánosan elismerte a vereségét, és együttműködést ajánlott Donald Trumpnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Abaca pool/Olivier Douliery

Ezért kardoskodik Hillary Clinton az európai migráció ellen

A volt amerikai elnökjelölt, egykori demokrata párti külügyminiszter és first lady szerint az európai jobboldali populisták - és persze Donald Trump - fegyvere a migránstéma a szavazók feltüzelésére, tehát a kulcs a bevándorlás megfékezése lenne.

Szokatlan helyről érkezett bírálat az Európába irányuló migráció heves indulatokat kavaró kérdésében.

Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt volt elnökjelöltje és egykori külügyminiszter azt mondta:

Európának meg kell fékeznie a migrációt, hogy szembe szállhasson a jobboldali populisták által támasztott veszéllyel.

A The Guardian című brit lapnak nyilatkozva Clinton azt mondta:

az európai vezetőknek jelezniük kell, nem tudnak további bevándorlókat befogadni.

Clinton az interjúban méltatta Angela Merkel német kancellár bőkezűségét, aki több százezer gazdasági bevándorlót és menekültet engedett be az országba. Ugyanakkor arra utalt:

a bevándorlás felhergeli a szavazókat, ezzel magyarázható a brexitnépszavazás sikere és Donald Trump megválasztása is.

"Európának meg kell fékeznie a migrációt, mert ez öntött olajat a tűzre" - mondta Clinton.

"Csodálom Angela Merkel és más vezetők bőkezű és együttérző hozzáállását, de azt hiszem, Európa megtette, ami elvárható tőle", és szerinte most már világos üzenetet kell küldenie: "nem tudunk továbbra is menedéket és támogatást nyújtani".

Clinton szerint ha ezt nem teszik meg, akkor a kérdés továbbra is zavar fog okozni az európai politikai vezetésnek.

Hillary Clinton megjegyzései valószínűleg vegyes reakciókat váltanak ki. Részben amiatt, mert sokan megengedőbbnek tartják a bevándorlás kérdésében, mint egykori riválisát, Donald Trump elnököt,

részben pedig azért mert az Európai Unió országai között is heves belső vita folyik a 2015-ben érkezett 1 millió gazdasági bevándorló és menekült elhelyezéséről.

Míg egyes államok, így Németország, Olaszország és Görögország nagy terheket vettek a vállukra, addig más országok, különösen Közép- és Kelet-Európában elutasították, hogy menekülteket fogadjanak be - írja a The Guardian.

A lap szerint 2015 óta drámai módon visszaesett a bevándorlás, a téma azonban még mindig terítéken van néhány európai országban.

Clinton mellett a The Guardian más prominens balközép politikusokat is kérdezett arról, hogy miért esett vissza az általuk képviselt politika népszerűsége.

"Foglalkozni kell a jogos sérelmekkel és választ kell adni rájuk. Ezért nem lehet ma Európában anélkül választáson indulni, hogy az embernek szigorú álláspontja legyen a bevándorlásról, mert ez aggodalmat kelt az emberekben" - mondta a szintén nyilatkozó Tony Blair volt brit miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×