INFORÁDIÓ 
2019. április 23. kedd
Béla

németország

ensz

migráció

angela merkel

Berlin, 2018. júluius 4. Angela Merkel német kancellár a 2018-as szövetségi költségvetésről tartott vitán a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Újabb feszültség a német kormányon belül

Újabb belharc a német kormányban: a közös frakcióülés sem hozott békét az ENSZ migrációs csomagja miatt kirobbant vitában.

A két német kormánypárt eddig nem tudott egységes álláspontra helyezkedni az ENSZ globális migrációs csomagja ügyében. Angela Merkel kancellár már a múlt héten helyeselte a tervet, amelyről a világszervezet decemberben, a marokkói Marrákesbe összehívott rendkívüli értekezletén akarnak határozni, de pártjának több vezetője is fenntartásának adott hangot, és a keddi együttes CDU/CSU frakcióülésén sem sikerült a nézetkülönbségeket eloszlatni.

Berlinben az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy Németországnak továbbra is fenn kell tartania a döntés jogát a migráció kérdésében. Jens Spahn, aki pályázik a Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöki tisztségére is, úgy vélte, hogy az ENSZ nemrég előterjesztett javaslata alapos megfontolást igényel.

Tartózkodással nyilatkozott a CDU belpolitikai szakértője is. Marian Wendt hangsúlyozta, hogy Berlinnek is alapvető érdeke a migráció nemzetközi szabályozása, de a jelenlegi megfogalmazásban nem tartja elfogadhatónak a világszervezet indítványát, mert sok kérdést nyitva hagy, és nem tesz különbséget menekültek, valamint gazdasági bevándorlók között.

Szászország ugyancsak kereszténydemokrata miniszterelnöke felelőtlennek nevezte a berlini koalíció hozzáállását az ENSZ globális migrációs csomagjához, mert mint Michael Kretschmer kifejtette, a kormánynak azt a tanulságot kellene levonnia a 2015-ös menekültválságból, hogy

a migráció ügyében teljes átláthatóságra, információra és vitára van szükség

mind a törvényhozásban, mind pedig a nyilvánosságban.

A vitát alighanem az váltotta ki, hogy

Angela Merkel kancellár már a múlt héten Berlin támogatásáról biztosította az ENSZ indítványát,

mert egyebek között gátat vet az illegális bevándorlásnak, következésképpen Németország érdekeit is szolgálja. A kancellár szóvivője pedig rámutatott arra, hogy a csomag nem több egy politikai szándéknyilatkozatnál, tehát nem nemzetközi szerződés, és így nem is jár jogi kötelezettségekkel, ezért nem érinti a csatlakozó országok nemzeti szuverenitását.

A kormány integrációs megbízottja szerint

a lakosság nem annyira a menekültekkel kapcsolatos problémák vitáját, hanem ezeknek a megoldását várja

a politikai vezetéstől. Annette Widmann-Mauz az ENSZ migrációs csomagjával kapcsolatban utalt a lakosság széles körében elterjedt aggodalomra, amelyet nem egy esetben félrevezető, sőt hamis hírek váltottak ki.

A témát Ralf Brinkmann, a két keresztény párt frakciójának nemrég megválasztott vezetője a frakció keddi együttes ülésének napirendjére tűzte, de egyelőre nem sikerült közös nevezőre jutni. A hivatalos néven Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról kiadott tervezet aláírását az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország és Ausztria már elutasította, és a távozást mérlegeli a többi között Lengyelország is.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan
A címlapról ajánljuk

Dárdai Pál hazatér

Újabb információkat osztott meg jövőjéről Dárdai Pál. A Hertha BSC magyar vezetőedzője viheti...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018