eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Andrej Babis cseh milliárdos, a cseh parlamenti választásokon győztes ANO mozgalom elnöke 2017. október 23-án.
Nyitókép: MTI

Babiš elvesztette Prágát a cseh önkormányzati választásokon

Az Andrej Babiš miniszterelnök vezette ANO mozgalom megnyerte a cseh régiókat, de elveszítette Prágát – állítja egybehangzóan a hétfői cseh sajtó a hétvégi helyi önkormányzati választás eredményeit értékelve.

Bár Andrej Babiš, az ANO elnöke a mozgalom fő céljaként a prágai főpolgármesteri poszt elnyerését tűzte ki, a vereség után úgy tűnik, hogy sem az ANO, sem a másodikként befutó Petr Fiala vezette ODS nem állít főpolgármester-jelöltet. Az eddigi tárgyalások alapján a cseh főváros vezetőjét a Kalóz párt, a több pártot is magába foglaló Spojené Síly pro Prahu és a Praha Sobě választja ki.

Elismerte a vereséget

Andrej Babiš, az ANO elnöke sajtótájékoztatóján elismerte, hogy mozgalma a koalíciós partnerekkel az elmúlt négy év során Prágában megbukott. „Ez a mi embereink prágai működésének eredménye” – szögezte le Babiš.

A Hospodárské Noviny című liberális gazdasági és politikai napilap hétfői számában azt írja, hogy Babiš győzelme keserű, mert a fővárosban, amelyet a választások előtt kiemelt fontosságúnak, szimbolikusnak minősített, s ahol személyesen is beavatkozott a választási kampányba, veszített. A konzervatív Lidové Noviny szerint „Prága megbüntette az ANO-t a fővárosi vezetés hibáiért”. A Mladá Fronta Dnes az ANO sikerét a régiókban és a vidéki városokban a Babiš vezette kormány szociális intézkedéseivel magyarázza. A lap szerint a vidék ezzel reagált arra, hogy a kormány emelte a nyugdíjakat, és lehetővé tette a fiatalok és az idősek ingyenes utaztatását.

Ellentmondó értékelések

Míg az ANO elnöke elismerte a prágai vereséget, addig Ján Hamáček, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) elnöke – akinek a pártja a mostani helyhatósági választáson mandátumainak felét, szenátorainak pedig több mint a felét elveszítette – a mostani eredményt a holtpontról való elrugaszkodásnak tekinti. „A helyhatósági mandátumok megszerzésénél negyedikként, a felsőházi választásokon pedig harmadikként végezni szolid eredmény” – értékelt Hamáček.

A választásokat elemzők azonban nem tartják sikernek a ČSSD eredményét. Petr Pithart volt cseh kormányfő szerint a párt veresége 2003-tól eredeztethető, amikor a párt egyik szárnya nem támogatta saját államfőjelöltjét, Miloš Zemant.

A szociáldemokratákhoz hasonlóan a kommunisták is elveszítették mandátumaik felét, de vezetőjük, Vojtech Filip szintén elutasítja, hogy sikertelenek voltak. Első ízben fordul elő, hogy sem a szociáldemokratáknak, sem a kommunistáknak nem lesznek képviselőik a prágai magisztrátusban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×