INFORÁDIÓ 
2019. május 23. csütörtök
Dezső

andrej babis

ano

csehország

prága

önkormányzati választás

Andrej Babis cseh milliárdos, a cseh parlamenti választásokon győztes ANO mozgalom elnöke 2017. október 23-án.

Babiš elvesztette Prágát a cseh önkormányzati választásokon

Az Andrej Babiš miniszterelnök vezette ANO mozgalom megnyerte a cseh régiókat, de elveszítette Prágát – állítja egybehangzóan a hétfői cseh sajtó a hétvégi helyi önkormányzati választás eredményeit értékelve.

Bár Andrej Babiš, az ANO elnöke a mozgalom fő céljaként a prágai főpolgármesteri poszt elnyerését tűzte ki, a vereség után úgy tűnik, hogy sem az ANO, sem a másodikként befutó Petr Fiala vezette ODS nem állít főpolgármester-jelöltet. Az eddigi tárgyalások alapján a cseh főváros vezetőjét a Kalóz párt, a több pártot is magába foglaló Spojené Síly pro Prahu és a Praha Sobě választja ki.

Elismerte a vereséget

Andrej Babiš, az ANO elnöke sajtótájékoztatóján elismerte, hogy mozgalma a koalíciós partnerekkel az elmúlt négy év során Prágában megbukott. „Ez a mi embereink prágai működésének eredménye” – szögezte le Babiš.

A Hospodárské Noviny című liberális gazdasági és politikai napilap hétfői számában azt írja, hogy Babiš győzelme keserű, mert a fővárosban, amelyet a választások előtt kiemelt fontosságúnak, szimbolikusnak minősített, s ahol személyesen is beavatkozott a választási kampányba, veszített. A konzervatív Lidové Noviny szerint „Prága megbüntette az ANO-t a fővárosi vezetés hibáiért”. A Mladá Fronta Dnes az ANO sikerét a régiókban és a vidéki városokban a Babiš vezette kormány szociális intézkedéseivel magyarázza. A lap szerint a vidék ezzel reagált arra, hogy a kormány emelte a nyugdíjakat, és lehetővé tette a fiatalok és az idősek ingyenes utaztatását.

Ellentmondó értékelések

Míg az ANO elnöke elismerte a prágai vereséget, addig Ján Hamáček, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) elnöke – akinek a pártja a mostani helyhatósági választáson mandátumainak felét, szenátorainak pedig több mint a felét elveszítette – a mostani eredményt a holtpontról való elrugaszkodásnak tekinti. „A helyhatósági mandátumok megszerzésénél negyedikként, a felsőházi választásokon pedig harmadikként végezni szolid eredmény” – értékelt Hamáček.

A választásokat elemzők azonban nem tartják sikernek a ČSSD eredményét. Petr Pithart volt cseh kormányfő szerint a párt veresége 2003-tól eredeztethető, amikor a párt egyik szárnya nem támogatta saját államfőjelöltjét, Miloš Zemant.

A szociáldemokratákhoz hasonlóan a kommunisták is elveszítették mandátumaik felét, de vezetőjük, Vojtech Filip szintén elutasítja, hogy sikertelenek voltak. Első ízben fordul elő, hogy sem a szociáldemokratáknak, sem a kommunistáknak nem lesznek képviselőik a prágai magisztrátusban.

Nyitókép: MTI

Kapcsolódó hang

Babiš elvesztette Prágát az önkormányzati választásokon
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018