eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: facebook.com/pg/ralph.brinkhaus

Az új frakcióvezető tovább gyengítheti Merkel helyzetét

Tovább gyengült Angela Merkel helyzete, ugyanis a két kereszténypárt, a CDU és a CSU képviselőcsoportja nem a kancellár és belügyminisztere részéről jelölt személyt választotta a két párt parlamenti frakcióvezetőjének, hanem az 50 esztendős Ralph Brinkhaus adóügyi szakértőt.

A tisztség eddigi betöltője, Volker Kauder 13 éven állt a kereszténypártok parlamenti frakciójának élén, és közismerten Angela Merkel belső tanácsadójának számított. Kaudert tavaly még 77 százalékos többséggel választották újra, de azóta a kancellár és az ő általa képviselt politikai irányvonalon is komoly csorba esett.

A berlini törvényhozás 237 kereszténypárti képviselője közül 112-en a frakció elnöki tisztséget immár 13 éven át betöltő Volker Kauderre szavaztak, míg 125-en ellenjelöltjét, Ralph Brinkhaust támogatták.Ezt a média köreiben már szabályos palotaforradalomnak neveztek, annál is inkább, mert a szavazás előtt a Kereszténydemokrata Unió élén álló Angela Merkel, valamint a kizárólag Bajorországban működő Kersztényszociális Uniót vezető Horst Seehofer belügyminiszter is, nyíltan Kauder mellett tette le a garast. Erre Brinkhaus kijelentette, hogy azért vállalja a jelöltséget, mert

új lendületet akar adni a kereszténypárti frakciónak, és nem azért, hogy a kancellár ellen fellépjen.

Az 50 éves vesztfáliai adóügyi szakértő 2009 óta tagja a berlini törvényhozásnak, és eddig nem sokat hallatott magáról, de a frakcióelnöki tisztségért indult küzdelembe már feltűnő lendülettel vetette be magát, annak ellenére, hogy pártjában ezért igen sokan megmosolyogták.

A sajtó kommentárjai viszont éppen ezt a lendületet emelik ki, rámutatva arra, hogy mind a kancelláron, mind pedig az eddigi frakcióvezetőn csaknem szemmel láthatóan erőt vett a politikai fáradtság, és

nem lehet kizárni, hogy a képességeit most látványosan is bizonyítani igyekvő Ralph Brinkhaus fogja mozgásba hozni a már jóideje főként személyi vitákkal elfoglalt berlini kormányt.

Két korábbi fellépése – Kauder Volkerrel ellentétben – arra vall, hogy nem kíván csupán a kancellár döntéseinek népszerűsítője lenni, Brinkhaus ugyanis a törvényhozás vitájában Merkellel szemben síkra szállt amellett, hogy korlátozzák az átlagosnál jóval magasabb fizetésű menedzserek adójának csökkentését szolgáló leírási lehetőségeket, áprilisban pedig még az ország határain kívül is hallatott magáról, ugyanis a francia elnök Európa jövőjével kapcsolatos terveire válaszolva jóval határozottabban képviselte Németország érdekeit, mint a kancellár. A két kereszténypárt, a CDU és a CSU új parlamenti frakcióvezetője ugyanis Emmanuel Macron véleményét bírálva osztotta a berlini törvényhozás számos képviselőjének álláspontját, amely szerint Angela Merkel túlságosan is engedékeny a Berlin és Párizs közti szoros együttműködés érdekében.

Brinkhaus a választás után a Facebookon közzétette üzenetben megköszönte a frakció támogatását, és jelezte, szorosan kíván együtt dolgozni a kancellárral.

Ralph Brinkhaus új tisztségének politikai súlyára jól rávilágít, hogy a kancellári hivatal elnyerése előtt Konrad Adenauer, Helmut Kohl, sőt Angela Merkel is pártjának parlamenti frakcióvezetője volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×