INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

salzburg

eu-csúcs

frontex

Szabadka külvárosának egy erdős részén húzzák meg magukat azok a menekültek, akik itt próbálnak átjutni a schengeni határokon. A csak férfiakból álló rögtönzött tábor tagjai közül többen kíséreltek meg átjutni a zöldhatáron Magyarországra, de visszatoloncolták őket. Ezt támasztják alá a közelmúltban a déli határszélen elfogott illegális határátlépők számának növekedését mutató rendőrségi statisztikák is. A képeken főként pakisztáni, illetve afgán és indiai férfiak láthatók, akik közül többen hónapok óta élnek Szabadka környékén.

Háttérbe szorult Salzburgban az egyik kulcsfontosságú téma

Az Európai Unió Salzburgban tartott csúcsértekezletén alig került szóba a Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség kérdése.

Annak ellenére keveset beszéltek róla, hogy a német kancellár a berlini törvényhozásban a napokban sürgette, hogy az EU peremén fekvő országok adják át a határvédelmüket a Frontexnek. Angela Merkel szerint ugyanis csak így lehet az unió határvédelemmel megbízott ügynökségét valóban átfogó hatalommal felruházni.

A kancellár nem egészen új igénnyel állt elő, mert már a három évvel ezelőtt megindult menekültáradat idején az Európai Unió brüsszeli központjában szóba került, hogy az unió külső határait a Frontex néven életre hívott Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség lássa el. Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy érintett államok nemzeti hatáskörük jelentős részét átruházzák az Európai Bizottságra, és így Brüsszelben határozhatják meg, hogy ki léphet be az Európai Unió, így Magyarország területére.

A terv megvalósítását Angela Merkel most ismét szorgalmazni kezdte. A jelszó a szolidaritás, mert – mint a kancellár a berlini képviselöház előtt kifejtette – a tagállamok közti szolidaritás mértékét is meghatározza az együttműködés készsége a Frontexszel, ha arról van szó, hogy emberek lépnek be az unió területére, vagy ha kötelezettség merül fel a legális migráció engedélyezésére.

Angela Merkel kijelentése egyértelműen arra vall, hogy a színfalak mögött már jó ideje azon fáradoznak, hogy az Európai Bizottság miként tudná átvenni a határőrizet jogát az EU peremét alkotó tagállamok kormányaitól, függetlenül attól, hogy az érintett kormány akarja, vagy sem, illetve képes-e önerőből megvédeni határait, vagy sem.

A kancellár utalt az Európai Unió júniusban tartott csúcsértekezletére, amelyen elhatározták a Frontex létszámának 1500-ról 10 ezerre történő kibövítését és az eredetileg 2027-re kitüzött határidőt is hét évvel előbbre hozták, abban a reményben, hogy ezáltal egységesebb mederbe tudják terelni az EU migrációs politikáját.

Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018