eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma
Szabadka külvárosának egy erdős részén húzzák meg magukat azok a menekültek, akik itt próbálnak átjutni a schengeni határokon. A csak férfiakból álló rögtönzött tábor tagjai közül többen kíséreltek meg átjutni a zöldhatáron Magyarországra, de visszatoloncolták őket. Ezt támasztják alá a közelmúltban a déli határszélen elfogott illegális határátlépők számának növekedését mutató rendőrségi statisztikák is. A képeken főként pakisztáni, illetve afgán és indiai férfiak láthatók, akik közül többen hónapok óta élnek Szabadka környékén.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Háttérbe szorult Salzburgban az egyik kulcsfontosságú téma

Az Európai Unió Salzburgban tartott csúcsértekezletén alig került szóba a Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség kérdése.

Annak ellenére keveset beszéltek róla, hogy a német kancellár a berlini törvényhozásban a napokban sürgette, hogy az EU peremén fekvő országok adják át a határvédelmüket a Frontexnek. Angela Merkel szerint ugyanis csak így lehet az unió határvédelemmel megbízott ügynökségét valóban átfogó hatalommal felruházni.

A kancellár nem egészen új igénnyel állt elő, mert már a három évvel ezelőtt megindult menekültáradat idején az Európai Unió brüsszeli központjában szóba került, hogy az unió külső határait a Frontex néven életre hívott Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség lássa el. Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy érintett államok nemzeti hatáskörük jelentős részét átruházzák az Európai Bizottságra, és így Brüsszelben határozhatják meg, hogy ki léphet be az Európai Unió, így Magyarország területére.

A terv megvalósítását Angela Merkel most ismét szorgalmazni kezdte. A jelszó a szolidaritás, mert – mint a kancellár a berlini képviselöház előtt kifejtette – a tagállamok közti szolidaritás mértékét is meghatározza az együttműködés készsége a Frontexszel, ha arról van szó, hogy emberek lépnek be az unió területére, vagy ha kötelezettség merül fel a legális migráció engedélyezésére.

Angela Merkel kijelentése egyértelműen arra vall, hogy a színfalak mögött már jó ideje azon fáradoznak, hogy az Európai Bizottság miként tudná átvenni a határőrizet jogát az EU peremét alkotó tagállamok kormányaitól, függetlenül attól, hogy az érintett kormány akarja, vagy sem, illetve képes-e önerőből megvédeni határait, vagy sem.

A kancellár utalt az Európai Unió júniusban tartott csúcsértekezletére, amelyen elhatározták a Frontex létszámának 1500-ról 10 ezerre történő kibövítését és az eredetileg 2027-re kitüzött határidőt is hét évvel előbbre hozták, abban a reményben, hogy ezáltal egységesebb mederbe tudják terelni az EU migrációs politikáját.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×