eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Róma, 2018. szeptember 18.Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j) fogadja Sebastian Kurz osztrák kancellárt a római kormányfői rezidencia, a Chigi-palota előtt 2018. szeptember 18-án. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)
Nyitókép: MTI/EPA/Ettore Ferrari

Feszültté vált Bécs és Róma viszonya

Revansizmussal vádolja szomszédja Ausztriát, amiért Bécs kettős állampolgárságot akar az olaszországi Dél-Tirol német ajkú polgárainak.

Más is csinálta már, ezúttal Ausztria adna állampolgárságot a világháborús határmódosítások után külföldivé vált honfitársainak, pontosabban azok leszármazottainak. A napjainkban Olaszországhoz tartozó Dél-Tirol német ajkú lakosairól van szó. A terület 1919-ig a Monarchia része volt, de végül Olaszország annektálhatta, amiért az Antant oldalán fejezte be az I. Világháborút.

Sebastian Kurz osztrák kancellár kormánya most állampolgárságot akar adni a Dél-Tirolban élő német ajkúaknak, de úgy, hogy azok megtarthatják olasz állampolgárságukat.

Az ötlet feldühítette az osztrákéhoz hasonlóan nacionalistákat is magában foglaló olasz kormányt és „maradi revansizmussal” vádolták meg Bécset a törvényjavaslat miatt. A vita rányomta bélyegét Kurz római látogatására.

Róma, 2018. szeptember 18.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (b) fogadja Sebastian Kurz osztrák kancellárt a római kormányfői rezidencia, a Chigi-palota előtt 2018. szeptember 18-án. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)
Róma, 2018. szeptember 18. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (b) fogadja Sebastian Kurz osztrák kancellárt a római kormányfői rezidencia, a Chigi-palota előtt 2018. szeptember 18-án. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

Enzo Milanesi olasz külügyminiszter lemondta ausztriai útját, miközben a tárca éles hangon bírálta az osztrák ötletet, amely az olasz kormány szerint „károsítja a békét és a kölcsönös bizalmat”.

A nyelvezet szokatlan az Európai Unió két gazdag tagállama között, de mindkét országban emlékeznek az olaszok és a Monarchia erői közötti véres, első világháborús csatákra. Az Európai Unió soros elnökségét adó Kurz osztrák kancellár ennek ellenére nem érti a felháborodást, szerinte

„Olaszországnak nincs oka haragudni. Sok dél-tiroli szeretne kettős állampolgárságot. Mindig is mondtuk, hogy Rómával egyetértésben lépünk majd fel”.

Az olaszok viszont különösen érzéketlennek tartják az osztrák ötletet a Nagy Háború végének 100 éves évfordulója miatt.

Michaela Biancofiore, a Forza Italia párt képviselője az olasz szuverenitás elleni támadásnak nevezte az osztrák javaslatot. Tavaly decemberben, amikor először elhangzott, az Olaszország Testvérei nevű jobboldali párt „illegális invázióhoz” hasonlította azt.

„Őrültség egy olyan ötlet, hogy egy olasz vidéket többségében osztrák állampolgárok lakjanak majd. Ez rejtett elszakadás ez szégyenletes sértés!”

– közölte a képviselőnő.

Az osztrák törvénytervezet a latinból kifejlett ladin nyelvet beszélőknek is osztrák állampolgárságot adna. Dél-Tirol lakosainak 60-70 százaléka beszél németül, míg 4 százalékuk ladinul.

A Kurzot fogadó Guiseppe Conte olasz kormányfő közös sajtótájékoztatójukon azt mondta: országa ellenzi az olaszul Alto Adige-nek nevezett régióban a kettős állampolgárság ötletét. Azt is megismételte, hogy megrendült a bizalom a két ország között.

Az olasz és az osztrák kormány viszont egyetért a migránsok ügyében.

Egy hete éles hangon bírálták az ENSZ főbiztosát, amiért az nyomozni kíván a bevándorlók emberi jogainak kezelése miatt. A két ország azt is felvetette, hogy a Földközi-tengeren át érkezőket a hajókon kell tartani és menedékkérelmüket ott kell elbírálni.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×