eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Teljesítőképességének felső határán mozoghat a cseh gazdaság

Éves összehasonlításban az idei második negyedévben 2,3 százalékra mérséklődött a gazdasági növekedés üteme az első negyedévi 4,2 százalékról Csehországban. A szlovák gazdaság ugyanakkor megtartotta 4 százalék feletti növekedését az év ugyanezen szakaszában.

A Cseh Statisztikai Hivatal becsült adatai szerint 1,9 százalékos volt a visszaesés a második negyedévben az év első három hónapjához képest. A bruttó hazai termék negyedéves növekedése 0,5 százalékos volt.

A piaci elemzők többsége 2,5-2,6 százalékos GDP-növekedést, negyedéves összehasonlításban pedig 0,7-0,8 százalékos növekedést várt. A második negyedévi eredmény az elemzők szerint azt jelzi, hogy az idén a gazdasági növekedés három százalék körül fog mozogni. Többségi vélemény, hogy a cseh gazdaság jelenleg teljesítőképességének felső határán mozog.

Az idei alacsonyabb adatokat a magas tavalyi összehasonlítási alap is befolyásolja.

A gazdasági növekedést továbbra is alapvető módon meghatározza a magas hazai kereslet, a háztartások növekvő fogyasztása.

Pozitív hatása volt a magas kivitelnek, a feldolgozó- és építőiparnak. Tovább javult a helyzet a munkaerőpiacon. A foglakoztatottak száma 1,9 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi második negyedévben. Az idei év első három hónapjához viszonyítva pedig a növekedés 0,6 százalékos – mutattak rá a cseh statisztikusok.

A szomszédos Szlovákiában ennél magasabbak a gazdasági mutatók. A szlovák gazdaság éves összehasonlításban 4,1 százalékkal nőtt a második negyedévben. Ez a Szlovák Statisztikai Hivatal által nyilvánosságra hozott gyorsbecslésből derül ki.

A szlovákoknál a szezonális hatások kiszűrése után a GDP 3,9 százalékos növekedést mutat 2017 második negyedéhez képest, és 1 százalékkal nagyobb az idei év első negyedével összehasonlítva.

A második negyedévben a foglalkoztatottak száma Szlovákiában elérte a 2 416 000 főt, ami 2017 második negyedéhez képest 2,1 százalékos emelkedést mutat. A szezonális hatások kiszűrése után 2,1 százalékos növekedésről van szó, illetve 0,5 százalékos emelkedésről ugyanezen év első negyedével összehasonlítva. A hivatal ezeket a gyorsbecsléseket további statisztikai adatokkal fogja kiegészíteni. A pontos adatokat szeptemberben hozzák nyilvánosságra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×