INFORÁDIÓ 
2019. március 25. hétfő
Irén, Írisz

szlovákia

fizetés

sofőr

hiány

Sajátos megoldással enyhítenének a bénító sofőrhiányon Szlovákiában

Sajátos megoldással enyhítenének a bénító sofőrhiányon Szlovákiában

Vészesen kevés a gépjárművezető Szlovákiában. Az adóterhek miatt a vállalatok képtelenek magasabb fizetést adni a sofőröknek. A szlovákiai fuvarozókat tömörítő ČESMAD adatai szerint, míg Szlovákiában sofőrök ezrei hiányoznak, addig jelenleg 7-8 ezer gépjárművezető dolgozik külföldön. A pozsonyi tömegközlekedési vállalatnál is hasonló a helyzet: a sofőrhiány miatt kénytelenek ukrán munkavállalókat alkalmazni.

Komoly gonddal néznek szembe a szlovákiai fuvarozócégek: nincs, ki vezesse a járműveiket. A sofőrhiány miatt néhány vállalatot a csőd fenyeget. Az ágazat képviselői azt mondják,

a jelenleginél magasabb bért nem tudnak fizetni az alkalmazottaiknak a magas adóterhek miatt.

Pavol Hudák, a fuvarozó társaságokat tömörítő ČESMAD társulás alelnöke a megoldást abban látja, hogy az állam tekintsen el a sofőröknek fizetett úgynevezett zsebpénz megadóztatásától. Ez a nem kötelező, önkéntes alapon működő hozzájárulás ez évtől adóköteles, ám a fuvarozók többsége kifizette a sofőrjeinek, mert attól tartottak, hogy ha nem növekedik azok bevétele, más munka után néznek, esetleg külföldre távoznak. Összehasonlításképpen:

amíg Németországban a havi zsebpénz elérheti a 200 eurót, addig Szlovákiában akkor is csak 150 eurót kapnának a sofőrök egy hónapban, ha az összeg után nem kéne adózni.

De még a szomszédos Csehországban is jobb a helyzet, mint Szlovákiában.

Az érdekképviselet adatai szerint már eddig is 7-8 ezren vállalnak munkát külföldön hivatásos sofőrként.

Nagyon magas az útadó

Pavol Hudák szerint ha belátható időn belül nem lesz javulás az ágazatban, akkor néhány fuvarozó társaság a csőd szélére sodródhat. A ČESMAD a héten tárgyalásokat folytatott a pénzügyminisztérium államtitkárával, akitől azt az ígéretet kapták, hogy Peter Kažimír pénzügyminiszter elé tárják az ügyet, és ismertetik vele a fuvarozók panaszait.

A fizetések emelése akkor is lehetségessé válna, ha csökkenne az útadó, amely a második legmagasabb az Európai Unió tagállamai közül.

Egy 40 tonnás kamion esetében közel 2200 euró, míg például Ausztriában ennek az összegnek a fele, Dániában pedig csupán a negyede.

„Nem várunk csodát, nem gondoljuk, hogy valaki varázsütésre a felére csökkenti a kiadásainkat, de szükség van a változásra ahhoz, hogy meg tudjuk tartani a sofőrjeinket” – mondta a fuvarozók érdekképviseletében Pavol Hudák.

A sofőrhiány nemcsak a szlovákiai teherszállítókat veszélyezteti, a fővárosban autóbusz- és villamosvezetőből is kevés van. A pozsonyi tömegközlekedési vállalat bejelentette, hogy a hetek óta tartó toborzókampány ellenére sem jelentkezett kellő számú érdeklődő, ezért kénytelenek több tucat ukrán munkavállalót alkalmazni.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Veszélybe sodorja a szlovákiai fuvarozócégeket a sofőrhiány
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018