eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Szingapúr, 2018. június 11.Mike Pompeo amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Szingapúrban 2018. június 11-én. Donald Trump amerikai elnök június 12-én találkozik Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetővel a szingapúri Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/AP/Susan Walsh)
Nyitókép: Susan Walsh

86 milliárd dolláros előleget fizetett az Egyesült Államok Ázsiának

Ázsiai nagyberuházásokról szóló megállapodást írt alá az Egyesült Államok Ausztráliával és Japánnal – az új kínai selyemút terv ellensúlyozására.

Kínához hasonlóan Ázsiában és a csendes-óceáni térségben milliárdokat akar beruházni az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán. A három ország a Kínaiak Új Selyemút, avagy Egy Övezet, Egy Út kezdeményezését akarják ellensúlyozni azzal, hogy 760 milliárd dollárt költenének el a következő évtizedben.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az „együttműködés új korát” ígérte és azt mondta, szembeszállnak bármely állammal, amely egyoldalú befolyásra törekszik az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Az amerikaiak azonban mindössze 86 milliárd dollár értékű infrastruktúrális beruházásokat ígérnek, szemben az ennek többszörösét elköltő Kínával, amely kikötők, utak, vonatok és kommunikációs hálózatok kiépítésében is segédkezik világszerte.

Ausztrália nemrég anyagi támogatást nyújtott a dél-csendes-óceáni kommunikációs hálózat kiépítéséhez, részben azért, hogy a Huawei kínai telecom vállalat ne vehessen részt a projektben. A programot burkoltan úgy jellemezték, mint amely segít a kínai befolyás visszaszorításában, mert úgymond

„szabad, nyílt, befogadó és gazdag indiai-csendes-óceáni térséget” hoz létre.

A most aláírt háromoldalú együttműködési programot az ausztrál miniszterelnök úgy jellemezte, mint ami „javítja a békét és növeli a jólétet” a térségben.

A megállapodást annak ellenére kötötték meg, hogy Trump elnök kivonta az Egyesült Államokat a Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Partnerségi Egyezményből, és időnként saját hagyományos szövetségeseivel is ellenséges hangot üt meg. Emiatt néhányan megkérdőjelezték, hogy akar-e továbbra is vezető szerepet játszani a II. Világháború utáni Ázsiában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten Malajziába, Szingapúrba és Indonéziába utazik, hogy jelezze, Washington továbbra is elkötelezett a régió iránt.

A 86 milliárd dollár csak az előleg

– mondta Pompeo.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×