eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Genf, 2018. április 3.António Guterres ENSZ-főtitkár a háború dúlta Jemen megsegítésére összehívott adományozói konferencián, a világszervezet európai székházában, Genfben 2018. április 3-án. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: SALVATORE DI NOLFI

A főtitkár szerint súlyos gondban van a ENSZ

Kifogy a pénzből az ENSZ és hamarosan megszorításokat kell bevezetni – erre figyelmeztetett Antonio Guterres főtitkár. Az egyik legnagyobb befizető, a büdzsé több, mint egyötödét adó Egyesült Államok például eddig nem folyósította hozzájárulását.

Veszélyes állapotba került a modernkori nemzetközi békerendszer egyik pillére, az Egyesült Nemzetek Szervezete gazdálkodása. Az ENSZ költségvetésében közel 140 millió dolláros hiány lépett fel, aminek nyomán Antonio Guterres főtitkár megjegyezte: a Világszervezetnek még soha nem voltak ilyen súlyos finanszírozási gondjai, mint az idei év első felében.

Guterres hozzátette, hogyha a tagállamok nem fizetik be a rájuk eső részleteket, akkor azonnali megszorításokat kell bevezetni. A főtitkár erről levélben értesítette a tagállamokat és az ENSZ dolgozóit. Mint írta, az alapköltségvetés sokkal nagyobb hiányt mutat és a pénzügyi év kezdetéhez képest sokkal hamarabb, mint eddig bármikor.

Június 30-án a központi költségvetés hiánya elérte a 139 millió dollárt.

A dolgozóknak küldött levelében Guterres ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy nehéz anyagi helyzetbe került a világszervezet. „Ez elsősorban a tagállamok elmaradt befizetései miatt jött létre, de ekkora hiánnyal még nem szembesültünk. A finanszírozási válság veszélyezteti az ENSZ programjait és hírnevét. Egy olyan szervezetnek, mint a miénknek, nem lenne szabad többször is a csőd szélére sodródnia. Világos, hogy a nagyobb fájdalmat azok szenvedik el, akiket szolgálnánk, de nem tudunk a segítségükre sietni, kis összegű hiány miatt” – fogalmazott.

Az ENSZ közgyűlése decemberben elfogadta, hogy a 2018-19-es költségvetés 5,4 milliárd dollár lehet, ami az Egyesült Államok szerint közel 300 millió dollárral alacsonyabb, mint az előző évi büdzsé. A Világszervezet adatai szerint a 193 tagállamból eddig 112 fizette be költségvetési hozzájárulását.

Az Egyesült Államok, amely az össz-büdzsé 22 százalékát adja, hagyományosan később fizet, az amerikai pénzügyi év miatt

– jegyzi meg a Guardian.

Washingtonon kívül eddig többek között, Argentina, Szíria, Venezuela és Belarusz nem fizetett. Tavaly ilyenkor jobb volt a fizetési morál, mert a 112-vel szemben már 116 állam befizette hozzájárulását.

Mindeközben az Egyesült Államok eltökélte, hogy megreformálja az ENSZ költségvetését: „Ismertek az ENSZ túlzó kiadásai. Többé nem hagyjuk, hogy kihasználják az amerikai nép bőkezűségét – mondta Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet még korábban.

A Világszervezet szabályai szerint ha egy tagország elmaradt befizetései elérik vagy meghaladják az előző két év elvárt hozzájárulásának a mértékét, akkor a tagállam elveszítheti szavazati jogát az ENSZ Közgyűlésben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×