eur:
393.32
usd:
367.4
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Naszíb, 2018. június 8.Szíriai kormánykatona az ország zászlaját viszi a naszíbi határátkelőnél, a Jordániával szomszédos délnyugat-szíriai Deraa tartományban 2018. július 7-én. A szíriai kormányerők egy nappal korábban visszafoglalták a felkelőktől a stratégiai jelentőségű átkelőt. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Nyitókép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Aszad olyan helyre jutott el, ahová hét éve nem sikerült

A szíriai Aszad-kormány és szövetségesei visszafoglalták a a déli Dera városát, amelyet a rezsimellenes lázadás bölcsőjének is neveztek. Aszad elnök ezzel újabb lépést tett afelé, hogy visszaszerezze az ellenőrzést az ország nagy része felett.

Hosszú évek óta először ismét a szíriai kormány zászlaja leng a dél-nyugati Derában. A lobogó ünnepélyes felvonását csütörtökön az állami tévé közvetítette. Ez volt az a város, a környező falvakkal együtt, amely 2011-ben az elsők között lázadt fel Aszad elnök ellen. Az elmúlt hetekben azonban a masszív bombázásokat végrehajtó orosz légierő által támogatott kormányhadsereg fokozatosan visszafoglalta a térséget.

A Derába bevonuló első szövetséges erők között ott volt az orosz katonai rendőrség is. Moszkva 2015-ös beavatkozása fordította meg a polgárháború menetét és tette lehetővé Aszadnak, hogy területeket szerezzen vissza a különböző lázadó frakcióktól, köztük a szélsőséges dzsihadistáktól. Mostanra - gyakran többhetes ostromok és bombázások után - kiűzték a lázadókat az összes nagyobb városi agglomerációból. Az észak-nyugati Idlib tartomány az utolsó nagyobb terület, amit a kormányellenes erők még ellenőriznek – emlékeztet a Financial Times című lap.

Derát - és a városban élő 2000 lázadót - is napokon át tartották ostromgyűrűben a kormányerők. Mivel esélyük sem volt az ellenállásra, más helyekhez hasonlóan alkut kötöttek nehézfegyvereik feladásáról és a szabad elvonulásról.

Ez a térség neuralgikus pont Szíriában, mivel határos Jordániával és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal. A kormányerőknek sikerült visszafoglalniuk a jordán határon található Nászib határátkelőt, és így lehetővé tenni a kereskedelmi útvonal újbóli megnyitását.

Tavaly nyár óta viszonylagos nyugalom uralkodott a térségben, mert a szíriai ellenzéket támogató Egyesült Államok és Jordánia úgynevezett „deeszkalációs övezet” felállításáról állapodott meg Moszkvával. A kormányerők azonban az elmúlt hónapokban offenzívába mentek át, hogy visszaszerezzék a térséget. Ezt egy ideig kérdésessé tette Izrael, amely attól tart, hogy az Aszaddal szövetséges iráni és libanoni sííta erők közelebb kerülhetnek a határához. Emiatt többször is támadták a szíriai hadsereg állásait. Most viszont izraeli illetékesek azt mondják: nem bánják, ha az Aszad-erők visszafoglalják a térséget, ha ez azt jelenti, hogy nem kerül az irániak vagy libanoni Hezbollah ellenőrzése alá.

A kormányoffenzíva nyomán több mint 300 ezer ember menekült el a térségből és több százan haltak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×