eur:
393.5
usd:
368.15
bux:
66491.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Szlovák házelnök: Jeruzsálemnek kell lennie Izrael fővárosának

Szlovákia kulturális és információs központot akar nyitni Jeruzsálemben. Erről az Andrej Danko házelnök vezette szlovák parlamenti delegáció döntött, amely hivatalos látogatáson vett részt a héten Izraelben. A Knesszet elnökével való találkozása során a szlovák parlament elnöke azt is elismerte, hogy Szlovákiában kétségkívül probléma az antiszemitizmus.

A szlovák parlamenti delegáció – élén Andrej Danko házelnökkel – háromnapos hivatalos látogatáson vett részt a héten Izraelben. A küldöttség találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Juli-Joel Edelstein parlamenti elnökkel is.

Megállapodás született arról, hogy Szlovákia kulturális és információs központot hoz létre Jeruzsálemben, amely egyrészt Szlovákiát fogja népszerűsíteni, másrészt a Jeruzsálemben tartózkodó szlovákok információs csomópontja lesz.

Arra a kérdésre, hogy a kulturális központ után a szlovák nagykövetséget is áthelyezik-e, a házelnök azt mondta, hogy egy ilyen döntés meghozatala és bejelentése nem az ő hatáskörébe tartozik. Hozzátette: a személyes politikai véleménye szerint kétségtelen, hogy Jeruzsálemnek kell lennie Izrael fővárosának.

Andrej Danko arról is beszélt, hogy minden eddigi szabályozás ellenére még mindig jelen van Szlovákiában az antiszemitizmus. Ám rögtön hozzátette, hogy a problémát egy új jogszabállyal akarja megoldani, amelynek alapján keményen fellépnek majd az ilyen megnyilvánulásokkal szemben. „Szlovákiában itt a legfőbb ideje eltörölni az intolerancia és a holokauszttagadás mindenféle megnyilvánulását” – hangsúlyozta Danko, és utalt arra, hogy a kérdésről tárgyalni akar Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével is szeptemberi találkozójukon.

A Knesszet elnöke a találkozót nagyon hatékonynak írta le. Kiemelte, hogy Izrael, Csehország és Szlovákia kapcsolata erősebb, mint bármikor ezelőtt. Juli-Joel Edelstein örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Miloš Zeman cseh elnök bejelentette: tiszteletbeli konzulátust nyit Jeruzsálemben.

„Jeruzsálem ilyen jellegű elismerése Izrael fővárosának fontos lépés a világ és főleg Európa viszonylatában. Reméljük, hogy több más ország, köztük Szlovákia is követni fogja Csehországot” – mondta a Knesszet elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×