INFORÁDIÓ 
2019. február 20. szerda
Aladár, Álmos

szlovákia

izrael

andrej danko

Szlovák házelnök: Jeruzsálemnek kell lennie Izrael fővárosának

Szlovák házelnök: Jeruzsálemnek kell lennie Izrael fővárosának

Szlovákia kulturális és információs központot akar nyitni Jeruzsálemben. Erről az Andrej Danko házelnök vezette szlovák parlamenti delegáció döntött, amely hivatalos látogatáson vett részt a héten Izraelben. A Knesszet elnökével való találkozása során a szlovák parlament elnöke azt is elismerte, hogy Szlovákiában kétségkívül probléma az antiszemitizmus.

A szlovák parlamenti delegáció – élén Andrej Danko házelnökkel – háromnapos hivatalos látogatáson vett részt a héten Izraelben. A küldöttség találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Juli-Joel Edelstein parlamenti elnökkel is.

Megállapodás született arról, hogy Szlovákia kulturális és információs központot hoz létre Jeruzsálemben, amely egyrészt Szlovákiát fogja népszerűsíteni, másrészt a Jeruzsálemben tartózkodó szlovákok információs csomópontja lesz.

Arra a kérdésre, hogy a kulturális központ után a szlovák nagykövetséget is áthelyezik-e, a házelnök azt mondta, hogy egy ilyen döntés meghozatala és bejelentése nem az ő hatáskörébe tartozik. Hozzátette: a személyes politikai véleménye szerint kétségtelen, hogy Jeruzsálemnek kell lennie Izrael fővárosának.

Andrej Danko arról is beszélt, hogy minden eddigi szabályozás ellenére még mindig jelen van Szlovákiában az antiszemitizmus. Ám rögtön hozzátette, hogy a problémát egy új jogszabállyal akarja megoldani, amelynek alapján keményen fellépnek majd az ilyen megnyilvánulásokkal szemben. „Szlovákiában itt a legfőbb ideje eltörölni az intolerancia és a holokauszttagadás mindenféle megnyilvánulását” – hangsúlyozta Danko, és utalt arra, hogy a kérdésről tárgyalni akar Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével is szeptemberi találkozójukon.

A Knesszet elnöke a találkozót nagyon hatékonynak írta le. Kiemelte, hogy Izrael, Csehország és Szlovákia kapcsolata erősebb, mint bármikor ezelőtt. Juli-Joel Edelstein örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Miloš Zeman cseh elnök bejelentette: tiszteletbeli konzulátust nyit Jeruzsálemben.

„Jeruzsálem ilyen jellegű elismerése Izrael fővárosának fontos lépés a világ és főleg Európa viszonylatában. Reméljük, hogy több más ország, köztük Szlovákia is követni fogja Csehországot” – mondta a Knesszet elnöke.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Jeruzsálemnek kell lennie Izrael fővárosának
 


A címlapról ajánljuk

Meghalt Karl Lagerfeld

A világhírű divattervező, a Chanel divatház művészeti igazgatója 85 évet élt....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018