eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
London, 2018. június 09.II. Erzsébet brit uralkodó hintóban érkezik a hivatalos születésnapja alkalmából Trooping the Colour néven rendezett hagyományos zászlós díszszemlére Londonban 2017. június 9-én. A tisztelgő katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. II. Erzsébet királynő, a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója, 1926. április 21-én született. (MTI/AP/Frank Augstein)
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Felkészülnek a királynő halálára is

Lemondta a hőségben az egyik programját II. Erzsébet, és máris összeült a kormánybizottság, hogy megbeszéljék, mit kell tenni, ha meghalna a királynő.

Múlt héten lett rosszul II. Erzsébet, emiatt nem vett részt egy emlékmisén, amit a Szent Pál székesegyházban tartottak. Az uralkodó 92 éves, az is lehet, hogy a fáradalmakat akarta elkerülni a 30 fokos kánikulában, ráadásul azóta sem jött hír arról, hogy baj lenne az egészségével, mégis azonnal összeült egy kormánybizottság, hogy megbeszélje, mi lenne a teendő, ha a királynő hirtelen meghalna, hogyan kellene felkészülni a protokoll szerint előírt tíznapos gyászra.

II. Erzsébet trónra lépése óta először tartottak ilyen értekezletet.

Titkos összejövetelnek szánták, de gyorsan kitudódott, miről volt ott szó, sőt az is, hogy kik vettek részt a megbeszélésen, jelesül a belügyminiszter, a parlamenti Alsóház elnöke és a Skóciai Ügyek minisztere.

Nagy-Britanniában megszabott rendje van annak, milyen eljárást kell követni az uralkodó halálakor.

Az államtanácsnak kell jóváhagynia a trónutódlást, miután az uralkodó holttestét négy napon át felravatalozták a Parlament díszcsarnokában. Ám ha a halál hirtelen következnék be, azonnal intézkedni kell ezernyi más dologról és elvárható, hogy minden a legsimábban menjen. Azt is meg kell szervezni például, hogy az új király a lehető leggyorsabban ellátogasson Skóciába és Walesbe, hogy jelezze, ezek szerves részei a birodalomnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×