INFORÁDIÓ
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta

ii. erzsébet

rosszullét

halál

gyász

szent pál székesegyház

London, 2018. június 09.II. Erzsébet brit uralkodó hintóban érkezik a hivatalos születésnapja alkalmából Trooping the Colour néven rendezett hagyományos zászlós díszszemlére Londonban 2017. június 9-én. A tisztelgő katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. II. Erzsébet királynő, a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója, 1926. április 21-én született. (MTI/AP/Frank Augstein)

Felkészülnek a királynő halálára is

Lemondta a hőségben az egyik programját II. Erzsébet, és máris összeült a kormánybizottság, hogy megbeszéljék, mit kell tenni, ha meghalna a királynő.

Múlt héten lett rosszul II. Erzsébet, emiatt nem vett részt egy emlékmisén, amit a Szent Pál székesegyházban tartottak. Az uralkodó 92 éves, az is lehet, hogy a fáradalmakat akarta elkerülni a 30 fokos kánikulában, ráadásul azóta sem jött hír arról, hogy baj lenne az egészségével, mégis azonnal összeült egy kormánybizottság, hogy megbeszélje, mi lenne a teendő, ha a királynő hirtelen meghalna, hogyan kellene felkészülni a protokoll szerint előírt tíznapos gyászra.

II. Erzsébet trónra lépése óta először tartottak ilyen értekezletet.

Titkos összejövetelnek szánták, de gyorsan kitudódott, miről volt ott szó, sőt az is, hogy kik vettek részt a megbeszélésen, jelesül a belügyminiszter, a parlamenti Alsóház elnöke és a Skóciai Ügyek minisztere.

Nagy-Britanniában megszabott rendje van annak, milyen eljárást kell követni az uralkodó halálakor.

Az államtanácsnak kell jóváhagynia a trónutódlást, miután az uralkodó holttestét négy napon át felravatalozták a Parlament díszcsarnokában. Ám ha a halál hirtelen következnék be, azonnal intézkedni kell ezernyi más dologról és elvárható, hogy minden a legsimábban menjen. Azt is meg kell szervezni például, hogy az új király a lehető leggyorsabban ellátogasson Skóciába és Walesbe, hogy jelezze, ezek szerves részei a birodalomnak.

Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein
A címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós rendet vág

Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt? Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018