eur:
395.68
usd:
366.59
bux:
65688.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Sassnitz-Mukran, 2016. december 6.Egy munkás az Északi Áramlat (Nord Stream) földgázvezeték új, 1200 kilométer hosszú vezetékpárjának megépítéséhez szükséges elemek egyikében az északkelet-németországi Sassnitz-Mukran kikötőjében 2016. december 6-án. A földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről 2015 júniusában írt alá szándéknyilatkozatot a szentpétervári gazdasági fórumon az E.On, a Shell, és az ÖMV olajvállaltok, valamint a Gazprom orosz állami gázipari monopólium képviselői. Az évi 55  milliárd köbméteres gázszállítási kapacitásra tervezett vezeték lefektetése a tervek szerint 2017-ben kezdődik meg. (MTI/EPA/Jens Büttner)
Nyitókép: JENS BÜTTNER

Dánia döntésére vár a Kreml

Dánián múlik, hogy megépülhet-e tervezett nyomvonalán az Északi Áramlat II. Az orosz földgázt közvetlenül Németországba juttató vezeték ötletét élesen ellenzi Ukrajna és több kelet-európai uniós tagállam. Moszkva szerint a dánokra Washington gyakorol nyomást.

Azt követően, hogy a svéd hatóságok is rábólintottak a Finn-öbölből a Balti-tengeren át Németországig futó Északi Áramlat II. építésére, már csak egy országon múlik, hogy az orosz Gazprom állami energiacég alternatív útvonalon szállíthat-e gázt Németországba, de akár Ausztriába és Olaszországba is.

A dán kormánynak is engedélyt kell adnia, hogy áthaladhasson a balti-tengeri gazdasági övezetén a tervezett orosz gázvezeték, de Koppenhága egyelőre lebegteti a döntést.

Oroszországban hol arról beszélnek, hogy néhány hónapon belül beadja a derekát, de arról is, hogy a cseppfolyósított földgáz-szállításban érdekelt Egyesült Államok nyomást gyakorol rá, hogy üsse ki a piacról az oroszokat.

Az Északi Áramlat II-t hevesen ellenzi Ukrajna is, Kijev szerint a Krímet elcsatoló Oroszország gyakorlatilag háborút vív vele az ország keleti részén. Ukrajna emellett komoly tranzitdíjaktól esne el, ha az orosz állami monopólium, a Gazprom nem rajta keresztül szállítaná a földgázt az Európai Unióba.

Az Euraktív portál idézte az Északi Áramlatot építő cég svéd tanácsadóit, akik üdvözölték kormányuk döntését, de a svéd vállalkozási és innovációs minisztert is, aki szerint

Stockholmnak nem tetszik a vezeték, mert növeli az Európai Unió függőségét az orosz gáztól, csökkenti Ukrajna tranzitország-szerepét, de „nem utasíthatják el csak úgy”.

A dán parlament közben olyan törvényt fogadhat el, amely nemzetbiztonsági okokból megtorpedózhatja a jelenleg tervezett nyomtávot. Erről beszélt Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök Vladimir Grojszman ukrán kormányfő koppenhágai látogatása idején.

2011-ben Dánia még támogatta az első Északi Áramlat építési projektjét, de ahogy elmérgesedett az elmúlt években Oroszország és a Nyugat viszonya, úgy nőtt az új vezetékkel szembeni ellenállás.

Az oroszok szerint a döntéssel most kiváró Koppenhágára valójában Washington gyakorol nyomást.

„Világos az erős amerikai nyomásgyakorlás, geopolitikai érvekkel próbálnak jobb feltételeket teremteni az amerikai cseppfolyósított földgáz importjához, miközben az drágább, mint a csövön érkező orosz földgáz” – mondta az orosz külügyminiszter-helyettes.

Alexander Grusko ugyanakkor hozzátette:

egy dán vétó esetén is megépül a vezeték, mert léteznek alternatív nyomvonalak.

Kérdés, hogy Donald Trump és Vlagyimir Putyin júliusi amerikai-orosz elnöki csúcstalálkozóján felmerül-e a téma és alkut kötnek-e róla. (Az orosz-amerikai csúcstalálkozó hivatalos helyszínét és időpontját még nem jelentették be, de a nemzetközi sajtóban eddig megjelent találgatások szerint Vlagyimir Putyin és Donald Trump amerikai elnök július 15-én, Bécsben vagy Helsinkiben találkozhat egymással.)

Az 1200 km hosszú Északi Áramlat II-t a tervek szerint jövőre adnák át és évente 55 milliárd köbméter gázt szállítana.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×