eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Merkel: Berlinnek stratégiai érdeke a Moszkvával való jó viszony

Németországnak stratégiai érdeke, hogy jó viszonyt tartson fenn Oroszországgal, ami nem áll ellentétben az erős transzatlanti barátság fenntartásával - jelentette ki Angela Merkel német kancellár a Vlagyimir Putyin elnökkel pénteken Szocsiban közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Merkel kifejezte Németország érdekeltségét az iráni nukleáris programról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodás fenntartásában. Az Egyesült Államok a napokban jelentette ben az ebből való egyoldalú kilépését.

A német kancellár aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök meggátolhatja a szíriai menekültek otthonaikba való visszatérését. Putyin azt hangsúlyozta, hogy a hazatelepülés folyamata a szíriai kormányerők által ellenőrzött területeken már megkezdődött.

Merkel a tárgyalások után megtartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: stratégiai jelentősége van annak, hogy Ukrajna az Északi Áramlat-2 után is megőrizze tranzitország-szerepét, amit Németország támogatni fog.
Merkel az első uniós vezető, aki elnökké történt újjáválasztása után felkereste Putyint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×