eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb orosz gázvezeték épülhet Európában

Az Erste olaj- és gázipari elemzője lát esélyt arra, hogy az Északi Áramlat-3 földgázvezetéket megépítsék. Pletser Tamás szerint ennek azért is lehet realitása, mert folyamatosan nő Európában a kereslet az orosz gázra. Kedden az orosz állami gázipari vállalat vezérigazgató-helyettese azt mondta: a Gazprom nem zárja ki az újabb gázvezeték megépítésének lehetőségét.

Ha megkapják az oroszok és a németek az engedélyeket, és sikerül befejezni az Északi Áramlat-2-t, akkor megépíthetik a földgáz-vezeték 3. szakaszát is – véli a szakértő.

„A kereslet az orosz gázra folyamatosan nő Európa felől”

– jegyezte meg. „Mivel a belső tartalékok és az Oroszországon kívüli import viszonylag korlátos, ezért azt lehetett látni az elmúlt három évben, hogy az orosz gáz térnyerése nagyon erős Európában” – tette hozzá.

Az oroszok szeretnék elkerülni Ukrajnát – emelte ki Pletser Tamás, aki szerint ez lehetséges is. Az Északi Áramlat-2 építési költsége 10-12 milliárd euró, ami nem nagy összeg a teljes orosz gázipar teljes bevételéhez és nyereségéhez képest – hangsúlyozta a szakértő. „Ha az oroszok szeretnék, és a németek ebben partnerek, én azt gondolom, hogy egy Északi Áramlat-3-as vezetékes meg lehet majd építeni” – fogalmazott.

A közép-európai országok – így Magyarország is – szeretne más forrásra is támaszkodni az energiapiacon. Pletser Tamás szerint

van alternatívája a vezetékes gáznak.

„A kérdés inkább az, hogy hajlandóak-e ezek az országok megfizetni azt a többletköltséget, amennyibe a cseppfolyós földgáz kerül a vezetékes földgázhoz képest” – hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×