INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

milos zeman

andrej babis

kormány

Prága, 2018. június 27.Milos Zeman cseh köztársasági elnök (elöl, k) és Andrej Babis (első sor, b2) miniszterelnök az új cseh kormánnyal a kabinettagok kinevezése alkalmából tartott fotózáson a prágai várban 2018. június 27-én. A szlovák származású Andrej Babis második kormányát nyolc hónappal a parlamenti választás után és öt hónappal első, kisebbségi kormányának bukása után nevezték ki. (MTI/EPA/Milan Kammermayer)

Megalakult az új cseh kormány, Andrej Babiš ismertette prioritásaikat

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök ma kinevezte Andrej Babiš új kormányát. Ezzel véget ért a tavaly október óta húzódó huzavona, amely alatt nem sikerült Babišnak a kabinet összeállítása. A 15 tagú koalíciós kormányban tízen a választásokon győztes ANO mozgalmat, öten pedig a Cseh Szociáldemokrata Pártot képviselik.

Miloš Zeman cseh államfő ma délelőtt nevezte ki a Babiš-kormány minisztereit, akik letették esküjüket. Andrej Babiš második kormányát nyolc hónappal a parlamenti választás után és öt hónappal első, kisebbségi kormányának bukása után nevezték ki.

A szlovák származású cseh kormányfő a kinevezés utáni beszédében elmondta,

a kormány prioritásai közé Csehország biztonságának megerősítése, az illegális bevándorlás elleni küzdelem folytatása, valamint az ország érdekeinek védelme tartozik.

Hangsúlyozta, hogy Csehországot a gazdasági fejlettség tekintetében újra az európai elitbe szeretné kormányozni.

A hosszas alkudozás után megalakult cseh kormánykoalíció, az ANO-ČSSD szövetség a 200 tagú cseh alsóházban 93 képviselői széket foglal el. 78 hely Babiš mozgalmáé, 15 a szociáldemokratáké, akik öt minisztériumot fognak irányítani az új kormányban: a belügyet, a külügyet, a kulturális és az agrártárcát, valamint a munkaügyi és népjóléti minisztériumot.

Vitatott megállapodás

A parlamenti bizalom elnyeréséhez azonban Babišéknak külső támogatásra, harmadik erőre is szükségük lesz. Az ANO már megállapodott Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával, hogy a bizalmi szavazáskor garantálják a kormányzáshoz szükséges többséget. A kommunisták – akik 15 képviselőt juttattak a parlamentbe – a megállapodás végleges elfogadásáról a párt központi bizottságának szombati ülésén döntenek. A prágai sajtó nem számít a megállapodás elutasítására.

A cseh jobboldal körében nagy felháborodást váltott ki, és elfogadhatatlannak tartják, hogy az 1989-es rendszerváltás után Babiš befolyáshoz juttatta a kommunistákat.

Annál is inkább neheztelnek, mert az új, kommunisták által támogatott kormány kinevezésére a csehországi kommunista rendszer áldozatainak mai emléknapján került sor.

A hatályos szabályok értelmében a kinevezett cseh kormánynak egy hónapja van arra, hogy programját a képviselőház elé terjessze, és bizalmat kérjen maga számára a testülettől. A bizalmi szavazást előreláthatólag július 11-én tartják.

Nyitókép: MILAN KAMMERMAYER
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018