eur:
395.24
usd:
372.25
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Prága, 2018. június 27.Milos Zeman cseh köztársasági elnök (elöl, k) és Andrej Babis (első sor, b2) miniszterelnök az új cseh kormánnyal a kabinettagok kinevezése alkalmából tartott fotózáson a prágai várban 2018. június 27-én. A szlovák származású Andrej Babis második kormányát nyolc hónappal a parlamenti választás után és öt hónappal első, kisebbségi kormányának bukása után nevezték ki. (MTI/EPA/Milan Kammermayer)
Nyitókép: MILAN KAMMERMAYER

Megalakult az új cseh kormány, Andrej Babiš ismertette prioritásaikat

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök ma kinevezte Andrej Babiš új kormányát. Ezzel véget ért a tavaly október óta húzódó huzavona, amely alatt nem sikerült Babišnak a kabinet összeállítása. A 15 tagú koalíciós kormányban tízen a választásokon győztes ANO mozgalmat, öten pedig a Cseh Szociáldemokrata Pártot képviselik.

Miloš Zeman cseh államfő ma délelőtt nevezte ki a Babiš-kormány minisztereit, akik letették esküjüket. Andrej Babiš második kormányát nyolc hónappal a parlamenti választás után és öt hónappal első, kisebbségi kormányának bukása után nevezték ki.

A szlovák származású cseh kormányfő a kinevezés utáni beszédében elmondta,

a kormány prioritásai közé Csehország biztonságának megerősítése, az illegális bevándorlás elleni küzdelem folytatása, valamint az ország érdekeinek védelme tartozik.

Hangsúlyozta, hogy Csehországot a gazdasági fejlettség tekintetében újra az európai elitbe szeretné kormányozni.

A hosszas alkudozás után megalakult cseh kormánykoalíció, az ANO-ČSSD szövetség a 200 tagú cseh alsóházban 93 képviselői széket foglal el. 78 hely Babiš mozgalmáé, 15 a szociáldemokratáké, akik öt minisztériumot fognak irányítani az új kormányban: a belügyet, a külügyet, a kulturális és az agrártárcát, valamint a munkaügyi és népjóléti minisztériumot.

Vitatott megállapodás

A parlamenti bizalom elnyeréséhez azonban Babišéknak külső támogatásra, harmadik erőre is szükségük lesz. Az ANO már megállapodott Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával, hogy a bizalmi szavazáskor garantálják a kormányzáshoz szükséges többséget. A kommunisták – akik 15 képviselőt juttattak a parlamentbe – a megállapodás végleges elfogadásáról a párt központi bizottságának szombati ülésén döntenek. A prágai sajtó nem számít a megállapodás elutasítására.

A cseh jobboldal körében nagy felháborodást váltott ki, és elfogadhatatlannak tartják, hogy az 1989-es rendszerváltás után Babiš befolyáshoz juttatta a kommunistákat.

Annál is inkább neheztelnek, mert az új, kommunisták által támogatott kormány kinevezésére a csehországi kommunista rendszer áldozatainak mai emléknapján került sor.

A hatályos szabályok értelmében a kinevezett cseh kormánynak egy hónapja van arra, hogy programját a képviselőház elé terjessze, és bizalmat kérjen maga számára a testülettől. A bizalmi szavazást előreláthatólag július 11-én tartják.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×