eur:
389.03
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Sokat várnak Angela Merkel pekingi útjától

A német kancellár szerdán hivatalos látogatásra Kínába utazik, Pekingben felkeresi az államfőt és tárgyal a miniszterelnökkel. A kancellár azonban nemcsak kereskedelmi kérdésekről akar tanácskozni, hanem – egyebek között – az iráni atomszerződés betartásáról és a két Korea közti közeledésről.

Angela Merkelt gazdasági vezetőkből álló népes küldöttség is elkíséri Kínába.

A német kancellár eredetileg a nemzetközi kereskedelmet gátló korlátok kiküszöböléséről is tanácskozni akart kínai tárgyalópartnereivel, de ez a téma alighanem lekerült a napirendről, mert az amerikai pénzügyminiszter vasárnapi bejelentette, hogy kormánya megállapodott a pekingi vezetőkkel átfogó árucsereforgalmi szerződés kidolgozásáról és ezért az Egyesült Államok átmenetileg felfüggeszti a védővámok életbeléptetését.

Tudósítók értesülései szerint Angela Merkel Pekingben a piacok egyenrangú hozzáférhetőségének biztosításán fog fáradozni, azonban nem rejti azt sem véka alá, hogy a stratégiai fontosságúnak minősülő iparágakban nem engedélyeznek beruházásokat kínai vállalkozók számára.

A kancellár elismerte, hogy a német gazdaság egyes részlegei felett már ellenőrzést gyakorolnak kínai beruházók, és ezért ezt a kérdést szóba akarja hozni, csakúgy, mint a Kínában működő német cégek jogvédelmét is, mert – úgymond - csak akkor lehet eredményesen kereskedni, ha ez kielégíti mindkét fél elvárásait.

Ezért elvárja kínai tárgyalópartnereitől is, hogy egyértelműen elkötelezik magukat a Világkereskedelmi Szervezet előírásainak betartása mellett.

Angela Merkel pekingi tanácskozásainak napirendjén természetesen politikai témák is szerepelnek. Elsősorban az iráni atomszerződés tiszteletben tartására összpontosítja figyelmét, ugyanis a 2015-ben kötött megállapodás nemrég történt amerikai felmondása óta az Európai Unió minden követ megragad annak érdekében, hogy Teherán semmiképpen se álljon el korábbi vállalásaitól. Ez a téma fontos szerepet játszott a kancellár múlt heti megbeszélésén is, amelyet Vlagyimír Putyin orosz elnökkel folytatott Szocsiban.

Noha eddig Peking is osztja az Európai Unió álláspontját, nem zárható ki, hogy az Iránnal továbbra is üzletelő cégekkel szemben kilátásba helyezett amerikai szankciók hatására esetleg mégiscsak módosul a kínai politika, ami a nemzetközi feszültség további kiéleződését vonhatja maga után egy olyan időpontban, amikor komoly kilátás nyílik egy másik válsággóc eszkalációjának feloldására a két Korea közti közeledés révén.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×