eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A luxemburgi házelnök szerint Oroszországgal számolni kell

A luxemburgi parlament elnöke, Mars Di Bartolomeo szerint sem volt hiba, hogy Szlovákia nem utasított ki orosz diplomatákat a Szkripal-ügy miatt. Mindezeket szlovák kollégájának, Andrej Danko házelnöknek mondta, annak luxemburgi látogatása során.

Mars Di Bartolomeo a találkozó során nem bírálta, épp ellenkezőleg, megvédte Pozsony döntését, és arról számolt be, hogy Luxemburg sem lépett fel az orosz diplomatákkal szemben, mert úgy látják, hogy a világnak nagy problémákkal kell szembenéznie, amelyek megoldásához feltétlenül szükség van Oroszországra is.

Szlovákia első lépése a Szkripal-ügyben az volt, hogy beidézte az orosz nagykövetet, majd Miroslav Lajčák külügyminiszter javaslatára a kormány jóváhagyta, hogy hazahívják konzultációra a moszkvai szlovák nagykövetet. A miniszter akkor hangsúlyozta: nagyon komoly lépésről van szó, melyet az Oroszországi Föderációval szemben először alkalmaztak, de azt nem tartotta fontosnak, hogy diplomatát utasítson ki az országból.

Andrej Danko szlovák házelnök szerint sem szerencsés, hogy Szlovákiát aszerint ítéljék meg, hány orosz diplomatát utasít ki. „Az Oroszországhoz fűződő viszonyainkról beszélgettünk Mars Di Bartolomeóval. Nagyon örülök neki, hogy a találkozó után kijelenthetem, nem volt bűn az, és Szlovákia nem tett semmi rendkívülit azzal, hogy nem utasított ki orosz diplomatákat. Az, amit otthon csak nehezen sikerült megindokolni, a nemzetközi színtéren most beigazolódott. A nemzetközi politika terén nem szabad elhamarkodott lépéseket tenni” – mondta a szlovák házelnök.

A találkozón szóba került Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová több mint két hónappal ezelőtti meggyilkolása is. A luxemburgi törvényhozás elnökét is megérintették a történtek, mivel, mint mondta, maga is sokáig újságíróként dolgozott. Bartolomeo szerint mindent meg kell tenni, hogy megtalálják az újságíró gyilkosát, hiszen a sajtó- és a szólásszabadság, a szolidaritás és a jogállamiság is az Európai Unió alapvető értékei közé tartozik, és ezekben a kérdésekben nem köthetnek kompromisszumot.

A két házelnök találkozójának a migráció is témája volt. Mars Di Bartolomeo hangsúlyozta, hogy a bevándorlás sosem jelentett veszélyt az országára, hiszen mindig egy lehetőségként értelmezték azt. A házelnök közölte, Luxemburgnak 47 százalékát teszik ki a bevándorlók és leszármazottaik. Ugyanakkor Szlovákia bevándorláspolitikáját értelmesnek nevezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×