eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Forradalmasíthatja a műanyagok újrafelhasználását egy felfedezés

Angol vegyészek olyan, a természetben előforduló enzimet tökéletesítenek, amely képes megemészteni a legtöbbet használt plasztikfajtát. A világot így talán mégsem önti el az hosszú életű műanyagszemét.

A plasztik palackokhoz használt PET (polietilén-tereftalát) nevű anyagot örök életre találták fel, ha a palackot kidobjuk, több száz évig tart amíg szétmállik. Angol tudósok most egy enzimből állítottak elő PETáznak elnevezett készítményt, ami néhány nap alatt felfalja és megemészti a PET-plasztikot.

Ezzel forradalmasították a plasztik-újrafelhasználást.

Csak Angliában évente mintegy 13 milliárd PET-palackot használnak, és ebből több mint 3 milliárd nem kerül újrahasznosításra.

A plasztikevő enzim első változatát Japánban fedezték fel, egy baktérium segítségével állítják elő. Mert a PET poliészter, ami előfordul a természetben, a növények leveleinek a védőanyaga, a baktériumok évmilliók alatt alakultak olyanná, hogy fogyasztani tudják.

A portsmouth-i egyetem kutatócsoportjának felfedezését még tökéletesíteni kell, de óriási reményekre jogosít.

A felfedezés azért is fontos, mert az plasztik tárgyak és szövetek gyártásához használt ipari poliésztert kőolajból állítják elő. A PET-palackokat eddig - ha begyűjtötték őket - megőrölték és szőnyegeket készítettek az őrletből. De elhasználódva ezek is a szemétbe kerülnek.

A PETáz lebontja és palackgyártáshoz újrafelhasználhatóvá teszi a plasztikot. Ehhez kőolaj sem kell.

Mikor tűnik el a plasztikszemét az erdőkből, tavakból és tengerekből? Egyhamar nem. A PETáz ipari méretű előállítására ugyanis még néhány évig várni kell. De a felfedezés fontos: az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában megjelent tanulmány szerzői most azon dolgoznak, hogy tovább javítsák az enzim teljesítményét, amíg ipari méretekben is képes lesz PET-et bontani.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×