eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Kemerovo, 2018. március 25.A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen sűrű füst csap fel a Zimnyaja Visnya nevű többszintes bevásárlóközpontból, amely kigyulladt a nyugat-szibériai Kemerovóban 2018. március 25-én. A tűzesetben három gyerek és egy nő meghalt, 26-an orvosi ellátásra szorultak. (MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma)
Nyitókép: -------------------

Betonakadályokkal védenék az önkormányzatot Kemerovóban

Emelkedett a hivatalosan elismert sebesültek száma az oroszországi Kemerovóban történt tragikus plázatűz nyomán. Közben a hatóságok fenntartják a rendőri védőkordont a polgármesteri hivatal előtti téren – szavaik szerint azért, hogy „a gyász ne csapjon át politikai akcióba”.

Miközben Oroszország a halottakat gyászolja, a tragédia politikai feszültséghez is vezethet. A kemerovói plázatűzzel foglalkozó katasztrófaelhárítók elismerték, hogy 80 ember szorult kórházi ellátásra a tragikus oroszországi áruházi tüzet követően, amelyben 64 ember, köztük legkevesebb 40 gyerek vesztette életét.

Továbbra is kórházban van a 11 éves Szergej Moszkaljenko, aki a negyedik emeletről ugrott ki és súlyosan megsérült. A fiú húga és szülei viszont odavesztek a tűzben. Kórházi orvosok szerint állapota súlyos, de javulóféleben van.

Közben továbbra is maszkos, sisakos OMON-rohamrendőrök veszik körbe a polgármesteri hivatal épületét.

A regionális belügyi hivatal nem volt hajlandó válaszolni azokra az újságírói kérdésekre, hogy ez miért történik.

Ugyanakkor a helyi parlament egyik képviselője azzal indokolta az intézkedést, hogy

meg akarják akadályozni, hogy „a gyász átcsapjon politikai elégedetlenségbe”.

„Nem csak gyászolók voltak a téren, hanem álarcos emberek is, akik parancsra mutattak fel jelszavakat, hogy felhergeljék a tömeget” – állította Alekszej Szinyicin. Ezért a teret nemcsak rendőrökkel, de 65, egyenként 750 kg-os betonakadállyal is védeni fogják, és erre már ki is írták a tendert – tette hozzá.

Szerdán eltemették az első áldozatokat – és a zokogó szülők felelősségre vonást követeltek gyerekeik halála miatt. Putyin elnök bűncselekménynek minősülő emberi hanyagságot emlegetett és az első, a médiában bemutatott vádlott – egy biztonsági őr – azzal védekezett, hogy a Téli Meggy nevű bevásárlóközpontban évek óta nem tartották be a biztonsági előírásokat.

Putyin egyik beosztottja, az elnök stáb vezető-helyettese, Szergej Kirijenko azt állította, hogy

a mostanihoz hasonló tragédiákat „jól bejáratott forgatókönyv alapján politikai provokációra” használhatják fel egyesek.

Ezt arra mondta válaszul, hogy az orosz közösségi médiában elterjedt, hogy többszázan, és nem 64-en halhattak meg a tűzben.

Az orosz nyomozó hatóság már megnevezett egy hamis híreket terjesztő férfit, aki ellen eljárást indítottak „gyűlölet vagy ellenséges magatartása keltése” vádpontban.

Kemerovó lakosai dühösen fogadták, hogy a régió kormányzója, Aman Tulejev nem jelent meg a város főterén összegyűlt tiltakozók előtt. Egy nappal később helyettese „a hatalom lejáratását célzó szervezett akciónak” nevezte a tüntetést és megdicsérte főnökét, amiért távol maradt. Egy másik alkormányzó pedig megvádolt egy családját elvesztő és térdre ereszkedő férfit azzal, hogy a médiának játszott.

A március 25-én kezdődött tűzvészt, amelynek nyomán kiégett váz maradt pláza után, csak 12 óra múlva tudták megfékezni a tűzoltók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×