eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Phenjan, 2017. április 15.Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára a nagyapja, a kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen születése 105. évfordulójának alkalmából rendezett phenjani katonai díszszemlén 2017. április 15-én. (MTI/EPA/Hou Hvi Jung)
Nyitókép: Hou Hvi Jung

Mit érnek Kim szavai az atomfegyverek leszereléséről?

A Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről beszélt egy ideig titokban tartott pekingi útján az észak-koreai vezető. A gond csak az, hogy az atomfegyver-mentesítést többféleképp is értelmezhetik az érintett államok. Sikerül-e így mérsékelni a nemzetközi konfliktussal fenyegető feszültséget?

Szenzációként hatott a hír, amikor kiderült, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor titokban Kínában járt, és megerősítették, hogy hosszú évek utáni első külföldi útját egy olyan különvonattal tette meg, amelyben néhai apja hasonló módon átszelte Szibériát és Moszkvába látogatott.

Az eredetileg titkos látogatást azonban később a felek is elismerték, és sajtóanyagokat is kiadtak róla. Így a figyelem arra terelődik, hogy mit is mondott vendéglátójának, Hszi Csin-ping kínai elnöknek és mit is értett alatta Kim.

Az észak-koreai vezető, hasonlóképp dél-koreai kollégáihoz, úgy fogalmazott, hogy „elkötelezte magát a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett”.

Ez a vállalás azonban se nem új, se nem esik egybe az Egyesült Államok elvárásaival – jegyzi meg elemzésében a Reuters.

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy Phenjan már régóta beszél arról, hogy egyszer majd feladja nukleáris arzenálját – akkor, amikor az Egyesült Államok kivonja csapatait Dél-Koreából és a déliekkel fenntartott szövetséget felszámolva visszavonja „nukleáris védőernyőjét” is.

Washington viszont a következőket akarja elérni:

  • az észak-koreai nukleáris fegyverek teljes körű, igazolható és visszafordíthatatlan leszerelése,
  • az ezek létrehozását lehetővé tévő létesítmények lebontása,
  • mindezt a lehető leghamarabb.

Az ellentmondó álláspontok alááshatják a Washington és Phenjan között bejelentett tárgyalásokat, még azelőtt, hogy azok megindulnának és akkor még nem is beszéltünk a különösen harcias héjának tartott John Bolton új amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó befolyásáról.

Bolton azt mondta: „Trump elnök adja értésre, hogy valódi leszerelést akarunk és nem tárgyalásokat a leszerelésről”.

Ha Kim erre nemet mond, akkor borítékolható a kudarc.

Ahelyett, hogy közelednének egymáshoz az álláspontok arról, hogy mit is jelent az atomfegyver-mentesítés, inkább távolodnak – mondta Adam Mount, az Amerikai Tudósok Szövetsége egyik vezető tagja.

Az ördög a részletekben bújik meg és kommentátorok szerint

az alku azon áll vagy bukik, hogy a felek milyen feltételeket támasztanak majd.

„Ha Dél-Korea és Amerika jóindulatúan válaszol jószándékú lépéseinkre, akkor megoldható a félsziget atomfegyver-mentesítése” – mondta Kim, ami jól példázza, hogy nem vállalt konkrét lépéseket.

Korábbi észak-koreai vezetők biztonsági garanciákat akartak cserébe azért, hogy feladják atomprogramjukat és erre törekedhet Kim is. De az Irakban, Líbiában és máshol beavatkozó Washingtonból elhangzó ígéretnek – az intervenciók fényében – kevés súlya lehet.

Szakértők szerint ezért az északiak valójában valami olyat ajánlanak majd, ami korlátozza és nem felszámolja atomprogramjukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×