eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Pozsony, 2018. március 22.Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök beszél a megújult összetételű kabinet többi tagjának társaságában Pozsonyban 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Még nem állt helyre a nyugalom Szlovákiában

A szlovák parlament hétfőn éjszakába nyúlóan is folytatta a vitát a kormány programnyilatkozatáról, miközben a törvényhozás épületénél tüntetők tiltakoztak az új kormány ellen. Az elégedetlenkedők a tüntetések folytatásáról, az újságírók a korrupciós ügyek feltárásának folytatásáról beszéltek.

Hétfőn még nem dőlt el, hogy a szlovák parlament bizalmat szavaz-e Peter Pellegrini kormányának. A délelőtt kezdődött vitanap során több mint 34 ellenzéki képviselő jelezte írásban hozzászólási szándékát, a kormánypárti képviselők egyike sem szólalt fel.

Bugár Béla, a Híd elnöke úgy fogalmazott, a kormányprogramba folyó vitába azért nem kapcsolódott be egyetlen koalíciós képviselő sem, mert a koalíció két évvel ezelőtt már jóváhagyta a kormányprogramot, most pedig a cselekvés ideje jött el. Bugár az ellenzéket azzal vádolta, hogy nem tárgyilagos, hanem a sárdobálásra összpontosít, és arra, hogy befeketítse a kormányt.

Veronika Remišová, az ellenzéki OĽaNO frakcióvezetője azzal vágott vissza, hogy a bizalom törékeny dolog, amit munkával érnek el, morális kompromisszumok nélkül, politikai felelősségre vonás árán. Peter Pellegrini kormánya szerinte nem érdemel bizalmat.

Így vélik ezt azok a tüntetők is, akik hétfőn délután öt órakor gyűltek össze a parlament épülete előtt azt követelve, hogy ne szavazzanak bizalmat Peter Pellegrini kormányának. A megmozdulás békésen zajlott, a parlament bejáratához vezető lépcsősort azonban rendőrsorfal védte. A több ezresre duzzadt tömeg szónokai kijelentették, hogy nem hisznek az új kabinetnek, és előrehozott választásokat akarnak. Ezt úgy akarják elérni, hogy nyomást gyakorolnak a képviselőkre, hogy azok ne szavazzanak bizalmat a Pellegrini-kabinetnek, s ha ez nem megy, aláírásgyűjtést indítanak az előrehozott választásokért.

A tüntetés szervezői azt is jelezték, ha Tomáš Drucker belügyminiszter nem váltja le Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt, biztos, hogy folytatják a megmozdulásokat.

A belügyminiszter viszont egyelőre nem adott egyértelmű választ. A rendőrfőkapitánnyal való hétfői találkozója után csupán arról tájékoztatott, napokra vagy akár hetekre van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, megtartja-e pozíciójában Tibor Gašpart, aki magától nem készül megválni a posztjától.

A szlovákiai közéletben közel egy hónapja váltak mindennapossá a kormányellenes tüntetések. Ennyi idő telt el azóta, hogy megölték Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Az újságíró a Smer politikusainak az olasz maffiával való kapcsolatairól szerette volna lerántani a leplet. Kuciak munkatársa, a cseh Pavla Holcová úgy véli, a cseh és szlovák újságírás már sohasem lesz olyan, mint korábban volt. A Cseh Televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a szlovák belpolitikai válságot kirobbantó, és Robert Fico kormányát megbuktató gyilkosság még inkább egységbe kovácsolta az újságírókat, és arra késztette őket, hogy folytassák a korrupciós ügyek feltárását.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×