eur:
395.55
usd:
364.81
bux:
65532.38
2024. március 19. kedd Bánk, József
Washington, 2018. március 22.Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott, kínai importtermékekre kivetendő vámról szóló rendeletét a washingtoni Fehér Házban 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: JIM LO SCALZO

Kereskedelmi háborútól tartanak a piacok

Idegesen reagáltak a piacok Donald Trump amerikai elnök lépésére, hogy évi 60 milliárd dolláros védővámokkal sújt kínai termékeket. A befektetőket aggasztja a kereskedelmi háború veszélye, különösen, hogy Kína válaszlépéseket jelentett be.

Kína közölte, nem akar kereskedelmi háborút, de „nem is fél tőle” – azt követően, hogy Donald Trump szokásához híven a kamerák és vakuk kereszttüzében cirkalmas aláírásával látta el azt a rendelkezést, amely súlyos védővámokat vet ki az Amerikába behozott kínai termékekre.

Az elnök tanácsadói ajánlására ráduplázva, évi 60 milliárd dollár védővám kivetéséről döntött, igazolva a korábban kiszivárgott információkat.

A kínai kereskedelmi minisztérium ezek után azt mondta:

"kész megfelelni bármilyen kihívásnak”.

A lépések idegességgel töltötték el a piacokat. A távol-keleti hangulatot jól jelző japán Nikkei-index komoly esést produkált és 4,5 százalékot veszített értékéből. Az Egyesült Államokban a Dow Jones közel 3 százalékot esett. Kínában a sanghaji index közel 3,5 százalékot veszített értékéből, míg a Hong Kong-i Hang Seng 2,5 százalékot.

Az európai tőzsdék visszafogottabban reagáltak, a londoni FTSE fél százalékot, a német DAX közel egy százalékot esett.

Trump bejelentését nem sokkal követte a kínai válasz, bár Pekingben azt mondták: a még korábban bejelentett acél- és alumínium védővámokra reagálnak először. Így az amerikai termékekre összesen 3 milliárd dolláros védővámokat vetnek ki, hogy „ellensúlyozzák a kínai érdekeket sértő veszteségeket”.

A lépések részeként

  • 15 százalékos vámot vetnek ki az amerikai gyümölcsre, magokra és borra, egymilliárd dollár értékben,
  • 25 százalékos vám sújtja majd – kétmilliárd dollár értékben – az amerikai sertéshúst, alumíniumot és több, mint 120 egyéb terméket.

A Fehér Ház már korábban jelezte: azért bünteti Kínát, mert az korlátozza a külföldi tulajdont az országban, és technológiái átadására kényszeríti a Kínában jelenlévő külföldi cégeket.

Mindeközben a Trump-kormányzat ideiglenesen mentesítette az acél- és alumínium védővámok alól az Európai Uniót és hat másik országot. Egyelőre nem világos, hogy meddig tart a könnyítés, és mit akar cserébe Washington.

A BBC kommentárja megjegyzi: a lépés nyomán csak az amerikai import kevesebb, mint harmadára vetnek ki védővámot, amely mérsékli az intézkedés gazdasági hatását és kevesebb védelmet nyújt az amerikai acél- és alumínium iparnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×