eur:
393.12
usd:
367.24
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Visszafordult a Golf-áramlat, álmélkodnak Angliában

Visszafordult a Golf-áramlat, álmélkodnak Angliában

Egy szokatlan meteorológiai jelenség következtében hetek óta ellenkező irányban halad a Golf-áramlat és emiatt a Brit-szigetekre szokatlan sarki hideg tört be. Nem szibériai zimankó, mindössze mínusz 4-5 fok, de az angolok már ezt is dideregve fogadják, még azon is csodálkoznak, hogy Londonban kora reggel vékony hóréteg borítja a háztetőket.

Angliában, ahol nincs dupla ablak és vékonyak a házfalak, szokatlan dolognak tartják a lakosok, hogy erősebben kell fűteni, mert ezen a héten betört a sarki hideg. A komoly problémát azonban a nagyvárosok, elsősorban a nyolcmillió lakosú London hajléktalanjai jelentik. Brüsszelben hatóságilag és kötelezően menhelyekre viszik az utcán alvókat - a londoni hajléktalanok azonban szívesebben maradnak kinn az utcán, éjszakára bezárt üzletek bejáróiba és más védett zugokba húzódva a paplanjaikkal.

Sok hajléktalannak van kutyája, ezek nem mehetnének velük a menhelyre, sokan alkoholisták és a menhelyen nem szabad piálni. Különben is: a csövesek hozzá vannak szokva a teljes szabadsághoz.

A londoniak szánják a hajléktalanokat és a koldusokat, a lámpavasakra például most gyapjúsálakat kötöznek fel számukra.

1969 óta segélyszervezet foglalkozik velük, a kelta vándorok kora középkori védőszentjéről, Szent Mungóról elnevezett jótékonysági egyesület, amely példásan tiszta éjjeli menedékeket működtet, reggelit is ad. De ilyen rendkívüli hidegek idején nem tud minden hajléktalant befogadni. Londonban mintegy hét és fél ezren alszanak rendszeresen az utcán, most derült ki, hogy ezek közül másfél ezren romániai roma koldusok vagy szomáliaiak.

A jótékonyság minden elesettre kiterjed, a lakosok a nagy hidegben még az eddiginél is több takarót, gyapjúholmit és forró teát visznek a hajléktalanoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×