eur:
393.09
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Érdekes vita robbant ki Franciaországban a halálbüntetésről

Érdekes vita robbant ki Franciaországban a halálbüntetésről

Az Iszlám Állam soraiban harcoló, Szíriában vagy Irakban bebörtönzött francia dzsihadistákat helyben, az ottani törvények szerint kell elítélni. Egy felmérés szerint ezt a véleményt osztja a kérdésről a franciák több mint négyötöde.

Immár hetek óta zajlik a vita Franciaországban arról, hogy mi legyen azoknak a francia állampolgárságú dzsihadistáknak a sorsa, akik az Iszlám Államhoz csatlakozva Szíriában vagy Irakban harcoltak, és akik jelenleg ottani börtönökben várják, hogy bíróság elé állítsák őket. Számukat egyes források ötszázra teszik, de van, aki nyolcszázról beszél.

Több francia ügyvéd valóságos médiakampányba kezdett, mások pert indítottak a francia állam ellen, mindannyian azt próbálva elérni, hogy a francia kormány hozza haza a szóban forgó terroristákat, akik között szép számmal vannak nők is, és francia bíróság ítéljen az ügyükben. Az érvek között szerepel, hogy

Szíriában vagy Irakban a bíróságok akár halára is ítélhetik őket, márpedig ez a büntetésnem Franciaországban tilos.

Az ügyvédek kezdeményezése nem maradt visszhang nélkül, Nicole Belloubet igazságügyi miniszter asszony ugyanis néhány napja bejelentette: ha szír vagy iraki bíróságon halálos ítéletet mondanak ki francia állampolgárságú dzsihadista ellen, akkor a francia kormány „közbelép”. A tárcavezető azt nem részletezte, hogy pontosan milyen lépésekre gondol, de a kijelentés tovább gerjesztette a kérdés által amúgy is felkorbácsolt indulatokat.

Az Ifop nevű közvélemény-kutató intézet ebben a hangulatban végzett egy felmérést az ügyben, melyből az derül ki, hogy a válaszadók 82 százaléka úgy véli, a francia állampolgárságú dzsihadisták fölött a szíriai vagy iraki bíróságoknak, az ottani törvények alapján kell ítéletet hozniuk, és egyáltalán nem érdekli őket az ítéletek súlyossága. Azaz számukra

a halálbüntetés is elfogadható.

A francia közvélemény szigora azért is érthető, mert a börtönőrök minapi sztrájkja kapcsán kiderült: a terrorizmus miatt elítélt fogvatartottak csaknem kezelhetetlen problémákat okoznak a francia börtönrendszerben.

E növekvő fenyegetéssel a kormány is tisztában van, nem véletlen, hogy néhány hónapja Florence Parly hadügyminiszter a francia állampolgárságú dzsihadisták kapcsán azt mondta: a legjobb az lenne, ha minél többen életüket veszítenék a szíriai és iraki hadszíntereken. Egyes hírek szerint egyébként a francia kormány különleges katonai egységeket küldött a két említett országba azzal a feladattal, hogy

likvidálják a francia állampolgárságú terroristákat,

de ezt a miniszter nem erősítette meg.

Egyelőre nem tudni, hogy a Szíriában és Irakban fogva tartott francia dzsihadistákat ügyvédeiknek sikerül-e hazahozatniuk, az biztos, hogy legalábbis Irakban, alternatív megoldás körvonalazódik. Egyes hírek szerint a szóban forgó személyeket nem ítélnék halálra, ám a börtönőrök „kénytelenek lesznek” majd őket „szökés közben” lelőni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×