eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az angliai magyaroknak is levelet írt Theresa May

Az angliai magyaroknak is levelet írt Theresa May

London ingyenes esti újságja, az Evening Standard egészoldalas levelet közölt Theresa May miniszterelnöktől. A "Kedves Uniós állampolgárok" megszólítású, és a miniszterelnökség címeres fejlécével ékes levél legfontosabb üzenete így hangzik: "Szeretném, ha itt maradnának."

"Mint az Egyesült Királyság miniszterelnöke, büszke vagyok rá, hogy az Európai Unió állampolgárai közül több mint hárommillióan – Önök – ezt az országot választották letelepedésre, munkavállalásra. Nagyra értékelem, hogy komoly mértékben járulnak hozzá gazdaságunk, társadalmunk, kultúránk és nemzeti életünk gazdagításához.

Az ország szegényebb lenne, ha elhagynák, tehát kérem, hogy maradjanak itt."

Így kezdődik Theresa May levele, amelyben rámutat, hogy a Brexit-tárgyalások kezdete óta mindig egyik legfontosabb feladatának tekintette a szigetországban élő uniós állampolgárok, illetve az Európai Unió országaiban letelepedett britek jogainak megőrzését. Most, hogy a bonyolult tárgyalások első szakasza végetért, örömmel nyugtázható, hogy ezt a célt elérték a felek, a részletek olvashatók a pénteken kiadott közös közleményben. A Brexit után a letelepedési jogokról törvényt hoznak.

A Brexit tervezett időpontja 2019. március 19. Aki akkor már öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élt, megkaphatja a rezidens státuszt, s aki még nem érte el az öt évet, módot kap arra, hogy azt kitölthesse. A státusz elnyerése után családegyesítésre is mód lesz, házastársakra, együtt élőkre, gyermekekre, eltartott szülőkre és nagyszülőkre vonatkozóan.

Fennmarad a jog a brit egészségügy szolgáltatásainak igénybevételére, nyugdíjra és más juttatásokra. A Brexit után is érvényben marad az Egyesült Királyság Európai Egészségbiztosítási kártyája, amit látogatók vagy itt tanuló ösztöndíjas diákok használhatnak.

Theresa May miniszterelnök hétfő esti levelében tudatja, hogy a rezidens státuszt már 2018 második felétől igényelni lehet, nem kerül többe, mint a brit útlevéligénylés. Akinek már van ideiglenes letelepedési engedélye, ingyen véglegesíttetheti.

"Mindannyiuknak kellemes Karácsonyt és sikeres Új Évet kívánok" - zárja üzenetét a brit miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×