eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nagy feladat vár az új német kormányra

Nagy feladat vár az új német kormányra

A munkaerőhiány kezelése fontos kérdés lesz, az unión kívülről érkező jól képzett munkaerő bevonzását követelik a gazdasági szereplők.

Németország újraegyesülése óta az elmúlt hónapban volt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta. Ez szinte természetes következménye a német gazdasági élet tartós fellendülésének. Egyes ágazatokban, így az egészségügyben, valamint a kézműipari szolgáltatások terén már egyre nagyobb szakemberhiány mutatkozik, ezért az ipari vezetők azt remélik az új kormánytól, hogy mielőbb intézkedéseket hoz a külföldről jelentkező, jól képzett munkaerő betelepedésének elősegítésére.

A központi munkaügyi hivatal közölte, hogy novemberben 2 millió 368 ezer volt az állásnélküliek száma. Így a munkanélküliség aránya már alig éri el az 5,6 százalékot, amire Németország újraegyesülése óta nem volt példa. Az adatok ismertetésekor a hivatal elnöke rámutatott arra, hogy a munkanélküliség állandó csökkenése az ipar minden területére kiterjedő töretlen fellendülésnek köszönhető.

Ezzel egy időben emelkedik a fogyasztás is, ami szintén kedvezően hat a konjuktúrára, az adóbevételek növekedése pedig bővíti majd a következő kormány mozgásterét az állami invesztíciók terén. Bejelentésében az elnök utalt arra is, hogy mindemellett

fokozatosan emelkedik a betöltetlen állások száma.

Ez kiváltképpen az egészségügy terén okoz növekvő gondot, de egyre nagyobb hiány mutatkozik szakmunkások terén is, így szinte magától értetődő az ipari vezetők már jó ideje hangoztatott követelése, hogy Berlinben a politika irányítói gondoskodjanak megfelelő törvényekről, amelyek lehetővé teszik az Európai Unión kívülről jelentkező jól képzett fiatalok betelepedését.

A most nyilvánosságra hozott adatokkal kapcsolatban a Német Szakszervezeti Szövetség egyik vezetője azonban hangsúlyozta azt is, hogy minden éremnek két oldala van, ugyanis azok közül, akik már több éve állástalanok, idén már sokkal kevesebben tudtak ismét elhelyezkedni, mint tavaly. Ezért a következő kormánynak olyan intézkedésekre is gondolnia kell, amelyek visszavezetik az aktív életbe a már régóta munkanélkülieket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×