eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az Európai Bizottság támogatja az élelmiszerek komoly tesztelését

Az élelmiszerek komoly tesztelésére készül az Európai Bizottság. A termékek összetétele mellett a kettős minőséget is vizsgálni fogja. Az újdonság, hogy egységes metódust használnak majd a tesztelés során. Věra Jourová, uniós biztos a cseh köztévében beszélt a tervekről.

Az Európai Bizottság támogatja az élelmiszerek komoly tesztelését

Az Európai Unió jogérvényesülésért felelős cseh biztosa elmondta, kétmillió eurót különítenek el az élelmiszerek vizsgálatára. „Októberben egy nagy konferenciát szervezünk Pozsonyban. Elindítjuk az élelmiszerek komolyabb vizsgálatát azokban az országokban, amelyek kijelentették, hogy őket is érinti az élelmiszerek kettős minőségének problémája” – tájékoztatott a biztos.

Nyolc országban indulhat el a tesztelés. Jana Hajšlová, a Prágai Kémiai és Technológiai Egyetem Élelmiszerelemzési és Táplálkozási Tanszékének professzora közölte, újdonságnak számít, hogy egységes metodikával elemzik az élelmiszereket. Az Európai Bizottság elkészít egy tervezetet, amelyben meghatározzák a teendőket arra az esetre, ha az azonos csomagolás eltérő minőséget rejt. Jourová kifejtette, hogy a hivatalok megkapják a közös szabályozást és csapatokat alkothatnak, amelyekben közösen vizsgálhatják meg az élelmiszerek minőségét.

A szlovák és a cseh illetékes minisztériumok az egész Európai Unióra érvényes új szabályokat részesítenék előnyben. Felhívják a figyelmet arra, hogy az ellenőrző hivataloknak egyelőre nincs joguk megbüntetni a külföldi cégeket azért, ha kettős minőségű élelmiszert forgalmaznak.

„Tudatosítani kell, hogy az új európai jogszabályok előkészítése két-három évig is eltarthat, és az Európai Parlament is részese a jogalkotásnak. Azért, hogy ne vesztegessük el az időt, és a fogyasztók kedvében járjunk, az új szabályozás elfogadásáig igyekszünk a lehető leghatékonyabban kihasználni a jelenleg érvényes szabályokat” – mondta Michal Fajk, a szlovák agrártárca szóvivője.

A szlovák földművelésügyi minisztérium szeptemberben tájékoztató honlapot indít, ahol megtalálhatók lesznek a kettős minőségben forgalmazott áruk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×