eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma
Amerika fegyvert szállíthat Ukrajnába

Amerika fegyvert szállíthat Ukrajnába

A Trump-kormányzat mérlegeli, hogy fegyvereket adjon el Ukrajnának, miután Porosenko ukrán elnök azt állította: 3000 orosz katona tartózkodik az ország területén. A lehetőség az amerikai védelmi miniszter kijevi útján hangzott el.

Nem önfeledt ünnepléssel telt Ukrajna függetlenségi napja – nem sokkal egy ünnepi díszszemle után pokolgép sebesített meg két embert Kijev kormányzati negyedének közelében. Nem ez volt az első robbantásos támadás az ukrán fővárosban: július végén egy magasrangú katonai hírszerző tábornokot öltek meg egy autóba rejtett pokolgéppel.

Közben a függetlenségi ünnepségek idejére Kijevbe érkezett amerikai védelmi miniszter, James Mattis arra utalt, hogy Washington „védelmi jellegű fegyverzetet” adhat el szövetségesének.

Porosenko ukrán elnök azt állítja, hogy az agresszióval vádolt Oroszország 3000 katonát küldött országába. Mattis az elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Amerika „kiáll Ukrajna mellett”. 

„Az orosz cáfolatok ellenére tudjuk, hogy erőszakkal akarják megváltoztatni a nemzetközi határokat és szuverén és szabad európai országokat akarnak aláásni” – James Mattis, amerikai védelmi miniszter. 

Hozzátette: „A védelmi fegyverek csak az agresszor számára provokatívak”.

Két hónap leforgása alatt Mattis látogatása volt a második magasrangú amerikai vizit Kijevben. Júliusban Rex Tillerson külügyminiszter látogatott az országba.

Bár Trump elnök választási kampányában arra utalt, hogy esetleg elfogadná azt, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a szovjet idők egy részében az orosz szövetségi köztársasághoz tartozó Krím félszigetet, a gyakorlatban az Egyesült Államok nem lett elnézőbb az oroszokkal szemben, sőt, Trump vonakodása ellenére új szankciókat vezetett be ellene.

Porosenko azt mondta: vendégével arról is tárgyaltak, hogy esetleg az ENSZ által támogatott nemzetközi erőt lehetne küldeni a lázadó kelet-ukrajnai területekre.

Az idén az Egyesült Államok a Szovjetunió szétesése óta a legnagyobb számú páncélos járművet dobta át Európába, miközben az oroszok példátlanul nagyszabású hadgyakorlatot indítanak nyugati határaik közelében.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×