eur:
387.51
usd:
356.85
bux:
68169.75
2024. május 17. péntek Paszkál
Bár Angela Merkel ellene szavazott, elfogadták a melegházasságot Németországban

Bár Angela Merkel ellene szavazott, elfogadták a melegházasságot Németországban

Törvényerőre emelte a berlini képviselőház az azonos nemű párok közötti házasságot. A téma évek óta viták forrása volt, a szavazást végül az tette lehetővé, hogy a kancellár hétfőn egy képes női folyóirat fórumán kijelentette: helyteleníti, hogy a vetélytársak pártpolitikai üggyé akarják tenni a házasság kérdését, másnap a kormánykoalíció frakcióülésén lelkiismereti ügynek nyilvánította a kérdést és felmentette a pártfegyelem alól a képviselőket. A koalíció szociáldemokrata tagjai pedig elérték, hogy a szavazás név szerint történjen, így derülhetett ki, hogy a kancellár a melegházasság ellen voksolt.

Bár Angela Merkel ellene szavazott, elfogadták a melegházasságot Németországban

A téma évek óta viták forrása volt, a szavazást végül az tette lehetővé, hogy a kancellár hétfőn egy képes női folyóirat fórumán kijelentette: helyteleníti, hogy a vetélytársak pártpolitikai üggyé akarják tenni a házasság kérdését, másnap a kormánykoalíció frakcióülésén lelkiismereti ügynek nyilvánította a kérdést és felmentette a pártfegyelem alól a képviselőket.

A szavazást megelőző vitára a vélemények tiszteletben tartása volt jellemző. Noha a kancellár még négy évvel ezelőtt, a legutóbbi választási kampány során is hangsúlyozta, hogy

amíg ő vezeti a német államügyeket, nem lehet szó az azonos nemű párok közötti házasságról,

álláspontjának megváltoztatásában fontos szerepet játszott a tartományok képviseletéből álló és felsőháznak is nevezett szövetségi tanács, a Bundesrat ilyen irányú döntése, valamint az a tény, hogy az 1949-ben elfogadott német alkotmány csupán a házasság védelmét irányozza elő, de nem tér ki arra, hogy csak férfi és nő léphet törvényileg elismert frigyre.

A kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt a közelmúltban a kérdést újra napirendre tűzte, amit megfigyelők Angela Merkel szavahihetőségének csorbítását célzó kampány lépésnek tekintettek és félő volt, hogy az ügy miatt a rövidesen befejeződő törvényhozói időszak tényleges vége előtt szétesik a koalíció és a szeptember 24-re tervezett választásig kormány nélkül marad Németország.

Bár Angela Merkel ellene szavazott, elfogadták a melegházasságot Németországban

A szavazás eredményeképpen

a törvény nem tesz különbséget a férfiak és nők, vagy azonos nemű párok kapcsolatát megpecsételő házasság között,

azaz a felek mindkét esetben azonos jogokat élveznek, egyben pedig azonos kötelezettségeket is vállalnak egymás iránt. A 663 leadott voksból 226 vetette el a melegházasságot, ami egyértelműen arra vall, hogy a kereszténypártok képviselői közül is csaknem százan helyeselték a törvényjavaslatot. Ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy valamely tartomány vagy megfelelő számú képviselői csoport az alkotmánybírósághoz fordul a házasság fogalmának újrafogalmazása érdekében.

Bár Angela Merkel ellene szavazott, elfogadták a melegházasságot Németországban

Tény, hogy a kancellár nemmel szavazott, de a kormánykoalícióban szintén résztvevő, Keresztényszociális Unió elnökéhez, Horst Seehofer bajor kormányfőhöz hasonlóan, úgy vélte, a szociáldemokraták által szorgalmazott döntés

nem jelent bizalmi válságot a fennálló koalíción belül.

Tudósítók szerint ez lehet finom utalás arra is, hogy Angela Merkel, akinek népszerűsége jóval meghaladja a szociáldemokrata kancellárjelölt, Martin Schulz támogatottságát, nem tartja kizártnak a jelenlegi koalíció fenntartását a szeptemberi választás után is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×