eur:
389.72
usd:
362.67
bux:
68068.25
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Érdekes fogadtatása lett Theresa May sok magyart is érintő ajánlatának

Érdekes fogadtatása lett Theresa May sok magyart is érintő ajánlatának

A brit delegáció nagyobb lelkesedésre számított, azt követően, hogy Theresa May miniszterelnök az uniós kormány- és államfők előtt azt mondta: a Brexit után is szigetországban maradhat az a hárommillió EU-s polgár, aki már ott él. Több uniós vezető szerint az ajánlat „jó kezdet”.

A britek egy évvel ezelőtti Brexit-népszavazása után hárommillió  Nagy-Britanniában élő európai és több mint egymillió, a kontinensen élő brit aggódhatott azon,

mi lesz vele a változó Európában.

Az utóbbi hónapokban a brit sajtó tele volt olyan sokkoló sztorikkal, amelyek szerint még az évtizedek óta a szigetországban élő európaiakat is kitessékelnének, és az sem számít, hogy a gyerekeik britek.

Ezeket az aggodalmakat próbálta most elfojtani Theresa May brit miniszterelnök a brüsszeli csúcson, és egyben megoldani az egyik kérdést, amely fékezheti a London és Brüsszel közötti „válási tárgyalásokat”.

May azt ajánlotta EU-s kollégáinak, hogy a Nagy-Britanniában öt éve élő uniós polgárok automatikusan letelepedési státust, valamint a britekéhez hasonló társadalombiztosítási és nyugdíjjogokat kapnának.

„Ez egy nagyon fair és nagyon komoly ajánlat” – mondta a kormányfő.

A brit delegáció azonban nem számított a lelkesedés hiányára.

Érdekes fogadtatása lett Theresa May sok magyart is érintő ajánlatának

Angela Merkel német kancellár, aki korábban „mélyreható garanciákat” követelt, most mindössze „jó kiindulópontnak” nevezte a brit ajánlatot. Ő és más vezetők is azt ismételgették, hogy sok részlet még tisztázásra vár és sok mindenről kell tárgyalni az állampolgárok státusza kapcsán.

„May ajánlata nem terjed ki sok olyan dologra, ami aggasztja az európai polgárokat. Hosszú, hosszú tárgyalások állnak előttünk” – fogalmazott Christian Kern osztrák kancellár.

Az európai állam- és kormányfők ugyanakkor kitértek az elől, hogy megválaszolják, konkrétan miért nem lelkesednek a brit ajánlatért. Ennek az is az oka, hogy a részletes szöveget csak jövő hétfőn kapják meg.

Kérdés az is, hogy London mikortól próbálja számítani az öt évet.

A brit kormány korábban már próbálkozott azzal, hogy az idei év március 29-ét fogadtassa el – ekkor jelezték Brüsszel felé hivatalosan is a kilépési szándékot.

Vitás pont lehet az is, hogy az unió szerint a brit földön élő európaiak vagy az unió területén élő britek az Európai Bíróságon érvényesíthessék jogaikat. Ezzel szemben a britek azt mondják, hogy brit bíróság lesz illetékes.

Tudósítók azt is megjegyezték, hogy az uniós csúcson érezhető volt, mennyire marginális témává vált a Brexit. Ez volt Emmanuel Macron új francia elnök első brüsszeli csúcstalálkozója, és a vezetők sokkal inkább Európa jövőjével voltak elfoglalva, mint a britek kilépésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×