eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Menyhárt József: sikerült feltámasztani az MKP-t

Egy év telt el a felvidéki magyarságot képviselő Magyar Közösség Pártjának tisztújító közgyűlése óta. Az eltelt év történéseiről adott számot Menyhárt József pártelnök, aki szerint a legfontosabb dolog, hogy míg tavaly ilyenkor a tervekről volt szó, most már eredményekről is beszámolhat.

Sajtóreggelin értékelte az elmúlt évet a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Országos Tanácsának elnöke és szakmai alelnökei. Menyhárt József pártelnök az évértékelő beszédét azzal kezdte, hogy a közvélemény-kutatások eredményei is bizonyítják, tévedtek azok, akik az elmúlt évben arra számítottak, hogy lejtmenetbe kapcsol a párt. „Míg az egy évvel ezelőtti felmérések 3,5 százalékon mérték a pártot, addig a legfrissebb adatok szerint 4,3 és 5,1 százalék között mozog a támogatottságunk” – jegyezte meg a pártelnök.

Mindenekelőtt hangsúlyozta, ez az eredmény annak köszönhető, hogy az új elnökség tagjaival együtt

sikerült tartalommal megtölteniük az elmúlt évet.

Járták a régiókat, a sajtó nyilvánossága előtt pedig fontos közéleti témákra mutattak rá.

Menyhárt József úgy fogalmazott, a párt nyomon követi a kormányzat tevékenységét, az eredményeket pedig elismeri. Példaként a vasúti táblák kétnyelvűvé tételét és a Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttét említette, ám – mint mondta – megszólalnak akkor is, ha részeredményeket óriási vívmányként akarnak mások láttatni. „Látjuk az eredményeket, viszont tudjuk azt, hogy nem szabad azzal megelégedni, ami jut, hanem arra kell a jövő politizálását és a kisebbségi politizálást irányítani, hogy az jöjjön, ami jár.”

Az évértékelőn Németh Gabriella, az MKP szociális ügyekért felelős alelnöke kifejtette, Szlovákiában a foglalkoztatási törvények nem megfelelőek, inkább az otthoni boldogulást kellene támogatni és nem költözésre motiválni az embereket. „Az egészségügyi minisztérium ígéretei, nem teljesültek, a kórházak viszont eladósodtak” – tette hozzá Németh Gabriella.

Kiss Beáta oktatásügyért felelős alelnök leszögezte, hogy az MKP kész mindenkivel együttműködni annak érdekében, hogy a magyar nyelvű oktatás megmaradjon és fejlődjön. Hangsúlyozta, hogy a nemzetiségi nyelveken oktató iskolákban rendszerszintű megoldásokra lenne szükség. „Az MKP oktatási stratégiájának van egy másik alapja, mely szerint egy alapítványon keresztül támogatnák a magyar iskolákat” – fogalmazott az alelnök.

Az évértékelőn elhangzott, hogy az MKP a szlovákiai magyarság megerősödését a gazdaság fellendítésében látja, melyben a magyar kormány gazdaságélénkítő programja is a felvidéki magyarok segítségére lehet.

Őry Péter, a párt Országos Tanácsának elnöke szerint a dél-szlovákiai járások gazdasági fellendítését a szlovák kormány továbbra sem indította el, ezért a magyar állam segítségével az MKP egy gazdaságélénkítő csomagot dolgozott ki. Ennek kapcsán szólt a Baross Alap működéséről, melyet valószínűleg egy hónap múlva ismertetnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×