eur:
393.28
usd:
367.98
bux:
66118.96
2024. április 24. szerda György
Lázadnak a németek

Lázadnak a németek

A kabuli német nagykövetség közelében tegnap elkövetett, több, mint 80 emberéletét követelő merényletet Berlinben is a legélesebb szavakkal ítélték el, mégis a német hatóság ragaszkodnak ahhoz az álláspontjukhoz, amely szerint Afganisztán biztonságos ország, ezért Németországból fokozatosan hazatérésre kényszerítik az afgán migránsokat. A közvélemény viszont egyre kevésbé osztja ezt a nézetet.

Az egyik nürnbergi szakközépiskolába tegnap rendőrök nyomultak be, hogy őrizetbe vegyenek egy afgán tanulót, és kitoloncolják Németországból. Az osztály tanulói azonban nem nézték ölbe tett kézzel társuk elhurcolását, így komoly dulakodás robbant ki a karhatalmi erők és a diákok között.

Alighanem az iskola vezetősége tájékoztatta a hírközlő szerveket, mert a helyszínre érkező riportereknek sikerült képanyagot készíteni a történtekről. Ennek hatására több városban már este tüntetők vonultak az utcákra és humánus magatartást követeltek az afgán menekültekkel szemben, egyben pedig sürgették a kormány álláspontjának megváltoztatását, amely biztonságos országnak tekinti Afganisztánt.

A Kabul szigorúan védett diplomata-negyedében tegnap végrehajtott, több, mint 80 emberéletet követelő merénylet hatására a német hatóságok ugyan átmenetileg felfüggesztették az afgánok kitoloncolását, amit a közvélemény már jó ideje ellenez.

Nem szolgálja a téma által kiváltott feszültséget a belügyminiszter tegnapi bejelentése sem.

Thomas de Maiziere közölte, hogy a bevándorlási hivatal felülvizsgálja több tízezer menedékjogi döntését a magát szíriai menekültnek beállító terrorgyanús német katonatiszt, Franco Albrecht ügyében indult eljárás során kiderült melléfogások miatt.

Noha a belügyminiszter a tiszt esetét vizsgáló parlamenti bizottság ülésén egyedi esetet emlegetett, utalt arra is, hogy a migránsok menedékjog iránti kérelmének kezelése során –úgymond- sok dokumentációs hiányosság történt.

Ezzel kapcsolatban a bevándorlási hivatal igazgatója elmondta: a terrorgyanús tiszt ügyének átvilágítása során kiderült, hogy az eljárás során súlyos hibákat követtek el, és így történhetett, hogy Franco Albrecht arab nyelvtudás nélkül, mint Szíriából érkezett kézműves menedékjogot kapott.

Az átvilágítás során szúrópróba-szerű vizsgálatokat is folytattak, amelyek egyértelműen arra utaltak, hogy a Németországba érkezett szíriaiak esetében 20, az afgánok esetében pedig 45 százalékban volt felületes és hanyag ügyintézés.

Minderre aligha derült volna fény, ha a kettős életet élő Franco Albrechtet áprilisban nem tartóztatják le merénylet előkészítésének gyanújával.

A szélsőjobboldali beállítottsági német tiszt – szíriai menekültnek álcázva magát - politikusok elleni támadásra készült, hogy a közvéleményt a szülőföldjükről elüldözött személyek elleni hangulat-keltésre ösztönözze.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×