eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szélsőjobbos támadást kapott a kisebbségi kultúra finanszírozása

Szélsőjobbos politikus támadja a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását a szlovák parlamentben. A Marián Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt képviselője, Milan Mazurek nehezményezte, hogy a törvényhozás a kisebbségek kultúrájával foglalkozik ahelyett, hogy megállítaná a szlovák fiatalok külföldre vándorlását. Az eset kuriózuma, hogy az a Marak Maďarič kulturális miniszter kelt a kulturális alap védelmére, aki a kisebbségeket sújtó, és egykor pénzbüntetést is kilátásba helyező államnyelvtörvény atyja.

A Kisebbségi Kulturális Alapon keresztül finanszírozná a pozsonyi kormány a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek kulturális intézményeit, tevékenységeit. Az alap segítségével évente hozzávetőlegesen nyolc millió eurót adna az állam a kisebbségi kultúrák támogatására.

Az összeg felét a magyar kultúrára fordítanák, de a roma, a ruszin és más kisebbségek is ebből a forrásból finanszírozhatnák kulturális életüket.

Az alap céljaival kapcsolatban a Mi Szlovákiánk Néppárt képviselője, Milan Mazurek a nemtetszését fejezték ki.

„Nyugodtan támogassuk csak a kisebbségek kultúráját, nincs ezzel semmi bajom, de először oldjuk meg a fontosabb problémákat, amelyek minden szlovákot érintenek.

Aztán beszélhetünk arról, hogy ide vagy oda teszünk egy milliót, de majd csak akkor, ha mindenkinek jó sora van, és a szlovák fiatalok nem költöznek el az országból” – mondta Kotleba pártjának képviselője.

A korábban szintén nem a magyarbarátságáról ismert Marek Maďarič kulturális miniszter Mazureknak adott válaszában arról beszélt, hogy a kisebbségek támogatásával Szlovákia gazdagodik. „Maga pénzt akar elvenni a magyaroktól, a ruszinoktól, romáktól, horvátoktól, a kisebbségek minden olyan tagjától, aki valamilyen módon kulturálisan szeretne megnyilvánulni. A nemzeti kisebbségi kultúra gazdagít.

A kultúrával szembeni támadásuk gyűlöletbe, hanyatlásba, kulturálatlanságba ránt bennünket”

– fogalmazott a kulturális miniszter.

Maďarič élesen bírálta magát Mazureket és szélsőjobboldali pártját. A tárcavezető szerint a Kotleba-párt képviselőjének gondolatai és cselekedetei a fasizmust idézik. A kultúra elleni támadásukat pedig a nácik könyvégetésével hozta párhuzamba. Maďarič szerint a kultúra fejlődése pont az olyan, szélsőjobboldali szervezeteknek nem kedvez, mint amilyen a Mi Szlovákiánk Néppárt.

 A Kisebbségi Kulturális Alap már ezen a nyáron felállhat, de előtte még a parlamentnek is el kell fogadnia a létrehozásáról szóló törvényjavaslatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×